susret s andersson

Stoltenberg: Švedska je poduzela važne korake da bi ispunila zahtjeve Turske

13.06.2022 u 18:55

Bionic
Reading

Švedska je poduzela važne korake da bi ispunila zahtjeve koje je Turska postavila da bi odobrila članstvo Stockholmu u NATO-u, izjavio je u ponedjeljak za vrijeme posjeta Švedskoj glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Švedska i Finska prošli su mjesec podnijele zahtjev za pridruženjem Savezu, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Njihovi zahtjevi naišli su na neočekivano protivljenje Turske, koja je gnjevna zbog, kako tvrdi, švedske potpore kurdskim militantima i ranije odluke o povlačenju dozvola za izvoz oružja Turskoj.

"Pozdravljam to što je Švedska već počela mijenjati svoje zakonodavstvo koje se odnosi na protuterorizam i što će zajamčiti da će pravni okvir za izvoz oružja biti u skladu s budućim statusom te zemlje kao članice NATO-a, uz nove obveze prema saveznicima", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

"Ovo su dva važna koraka potrebna da bi se odagnala zabrinutost koju je Turska iznijela."

  • +9
Magdalena Andersson i Jens Stoltenberg Izvor: EPA / Autor: Henrik Montgomery/TT

Andersson je rekla da je Švedska promijenila svoje zakone o terorizmu i da je u tijeku proces daljnjeg pooštravanja mjera.

"Od prvog srpnja imat ćemo strože kriterije u zakonodavstvu kada je posrijedi borba protiv terorizma. Dakle, Švedska je spremna pridonijeti borbi protiv terorizma", rekla je premijerka.

Stoltenberg je kazao da je krajnji cilj pristupanje Švedske i Finske u NATO "što je prije moguće" i kako je nezamislivo da saveznici iz NATO-a ne bi stali u obranu Švedske kad bi ta zemlja bila napadnuta.