PULA OPET PLIVA

Stoljetni kanalizacijski sustav popustio, Puljani ogorčeni

14.07.2014 u 15:18

  • +14

Zbog obilne kiše problemi u Puli

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Bionic
Reading

Nesmiljena kiša, popraćena grmljavinskim nevremenom, u samo nekoliko sati ponovno je potopila središte Pule i izazvala prometni kaos diljem grada, ali i u prigradskim naseljima. Potopljena je Jeromelina ulica na Velom Vrhu, probleme imaju i stanovnici prigradskog naselja Kapeleri, potopljena su parkirališta Peveca i Bauhausa, a zbog vode na kolniku otežano se vozi i na Punti

Puljani su ogorčeni jer je 'zaplivao' i novi kružni tok na Šijani, a poplavilo je i nove POS-ove stanove. Prema riječima Klaudija Karlovića, u samo dva sata na Pulu se sručilo 150 mililitara kiše, pa je na terenu trenutno 10 vatrogasnih ekipa s četiri velika vatrogasna vozila i sa svom raspoloživom tehnikom.

No s obzirom na preko pedeset poziva građana, unatoč naporima interventnih službi koje su na terenu od šest ujutro, ne može se procijeniti hoće li sva šteta tijekom dana biti sanirana.

Zbog bujica na županijskoj cesti, zatvorena je za sav promet dionica od Vodnjana prema Puli, a vozila se preusmjeravaju na Istarski ipsilon, no zbog prometnog kaosa Istrane i turiste se upozorava da danas, ako baš nije nužno, vozilima ne kreću prema Puli.

Kritično je i na Vodnjanštini u mjestu Galižana, no, srećom, smanjuje se intenzitet kiše pa se voda ponegdje i sama povlači, kao što je slučaj s parkinzima ispred trgovačkih centara. Obilna kiša zahvatila je Brijune i Fažanu.

Građani poplavljenih kuća prozvali su pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, jer Pula poplavi gotovo prilikom svake jače kiše.

'Djelatnici interventnih ekipa od ranog jutra podižu kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode. Obilna kiša stvarala je velike bujice koje su nosile velike nanose zemlje, lišća, šljunka u čije će se čišćenje odmah po prestanku oborina uključiti i jedinice Čistoće. Djelatnici Herculanee i dalje aktivno djeluju na terenu diljem grada, no postojeći stotinu godina star kanalizacijski sustav nije projektiran za ovakve ekstremne padaline koje padnu u vremenski vrlo kratkom roku te je toliku količinu vode nemoguće apsorbirati.

Grad Pula i Pula Herculanea, osim na izgradnji obalnog kolektora, rade i na izgradnji oborinske kanalizacije koja bi trebala dugoročno riješiti problem plavljenja pojedinih gradskih četvrti, što će u konačnici dovesti i do sprečavanja ovakvih situacija u budućnosti', kazao je gradonačelnik Boris Miletić

Iz Grada Pule poručuju da su svi raspoloživi djelatnici i mehanizacija Pula Herculanee te vatrogasci promptno upućeni na teren te su angažirani u nizu hitnih intervencija, odnosno da se čini što se u ovako ekstremnim vremenskim uvjetima može.

Naime, prema podacima koje prikuplja IstraMetu Puli je samo u posljednjih nekoliko sati palo više kiše nego u prosječnom mjesecu srpnju. Na meteorološkoj postaji Borik palo je gotovo 150 milimetara kiše po četvornom metru, dok je kod zvjezdarnice na Monte Zaru u samo nekoliko sati palo 78 milimetara po četvornom metru što je neuobičajeno puno za ovaj period godine. Inače, višegodišnji prosjek srpanjskih oborina za Pulu iznosi 48 milimetara po kvadratu, dok su jake kiše u posljednjih nekoliko dana premašile količinu od 200 milimetara po četvornom metru.