PROTIV DISKRIMINACIJE

Što žene traže od Zorana Milanovića?

08.03.2012 u 13:53

Bionic
Reading

Ženska mreža Hrvatske u suradnji sa Ženskom sekcijom SSSH-a u povodu je Međunarodnog dana žena hrvatskoj Vladi predala popis zahtjeva u kojima se zalažu za nastavak borbe protiv nasilja nad ženama, sigurno i dostojanstveno radno mjesto za žene, ravnopravno sudjelovanje i odlučivanje žena, izbor u reproduktivnim pravima te zabranu svih vrsta diskriminacija i stereotipa

Predstavnice žena su pred Banskim dvorima svoje zahtjeve uručile potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću koji im je obećao da će se izvršna vlast pobrinuti za realizaciju njihovih zahtjeva.

Doduše, dolazak žena pred Banske dvore nije bio nimalo jednostavan, jer su ih na prilazu Markovu trgu dočekale jake policijske snage

Više od sat i pol čekale su dozvolu za prolazak, a onda ih je, naoružane transparentima na kojima je i pisalo 'Njima treba zakon umjesto cvijeća', dočekao vicepremijer Grčić.

Pojasnio im je da su 'došle u nezgodno vrijeme', budući da je sjednica Vlade u tijeku. Pozvao je predstavnice žena na razgovor u Vladu, no one su mu, nakon predaje zahtjeva, poručile da 'zbog dugog čekanja više nemaju vremena'.

U zahtijevima koje su predane Vladi traži se, među ostalim, zahtijeva financiranje autonomnih ženskih skloništa, kazneno kažnjavanje svih kupaca u prostituciji, ali i da žene silovane u ratu dobiju status civilnih žrtava rata te da se kazne počinitelji tih zločina.

Zahtijevaju i povećanje stope radne aktivnosti žena sa 40 na 60 posto do 2020. godine, ograničenje rada na određeno vrijeme na 15 posto zaposlenih u firmi te veću zastupljenost žena u nadzornim i upravnim odborima u kojima smatraju da ih treba biti najmanje 40 posto.

Ženska mreža Hrvatske i Ženska sekcija SSSH-a traže i omogućavanje dostupnosti medicinski potpomognute oplodnje svim ženama, neovisno o bračnom statusu, ali i ukidanje diskriminacije istospolnih parova u obiteljskom zakonu i kolektivnim ugovorima te izmještanje vjeronauka iz škola.