PREDIZBORNA OBEĆANJA

Što to HDZ nudi Puli?

03.05.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Zrinko Kajfeš, predsjednik pulskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Pule, predstavio je danas viziju razvoja najvećeg istarskog grada te kandidate za zamjenike gradonačelnika, magistricu novinarstva i stručnjakinju za odnose s javnošću Karin Peruško i tajnika gradske organizacije HDZ-a u Puli, dipl. jur. Ivicu Butorca

'Puli je potrebna mladost koja ima motiv, snagu i odlučnost kako bi se Pula potaknula i probudila iz stanja usnulosti i letargije', kazao je Kajfeš, istaknuvši da su oba kandidata za zamjenike gradonačelnika 'beskompromisna kad su u pitanju interesi Pule i Puležana'.

Ivica Butorac, predstavljajući temeljne odrednice programa, istaknuo je nužnost stvaranja povoljnih uvjeta za otvaranje novih proizvodnih djelatnosti te da turizam treba razvijati povećanjem ponude i pratećih sadržaja, a ne mešetarenjem obalom i zemljištima.

'Pula je Uljanik. Nažalost, prešućuje se činjenica da je u brodogradnji bez posla ostalo više od 1500 ljudi, koji kao duhovi hodaju gradom', kazao je Butorac. Preduvjet i pretpostavku razvoja Pule vidi u transparentnom i učinkovitom upravljanju gradskom imovinom i racionalizaciji poslovanja, a kako obećaje, novac od pulskih ljetnih festivala Outlooka i Valkana kani, ako osvoji mandat, preusmjeriti potrebitim obiteljima.

'Naplaćivat ću korištenje gradskog zemljišta komercijalnim festivalima poput Valkane i Outlooka, a novac ću usmjeriti ka socijalno ugroženima. Dok se naši mali obrtnici zadužuju da uvedu fiskalne blagajne, na takvim komercijalnim festivalima roba se prodaje na žetone', kritično se osvrnuo, dodavši i da bi smanjio rashode za vanjske usluge koji sada, kako veli, čine skoro 25 posto gradskog proračuna te taj novac preusmjerio putem poticaja u gospodarstvo i zapošljavanje.

'Zapošljavanje kadrova, provođenje natječaja i odlučivanje o projektima temeljit će se isključivo na kvaliteti, stručnosti i sposobnosti, a ne na političkoj podobnosti', poručio je Butorac.

'Budu li mi Puležani izglasali povjerenje, kao zamjenica gradonačelnika aktivno ću se svim raspoloživim mjerama zalagati za intenziviranje rada Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Pula se mora afirmirati na europskom nivou kao grad koji može i mora ulagati u studentski standard jer je svih ovih godina nestručnim vođenjem doveo u pitanje samu kvalitetu pulskih studija.

Uz to, bit će nužno provesti i strukturne reforme te reviziju HZZ Područne službe u Puli koja mora početi pružati uvid u prepoznavanje potreba istarskog gospodarstva. Djelomice će to biti provedeno kroz nove programe prekvalifikacije cjeloživotnog obrazovanja kako bi se ojačao turistički sektor samoga grada, a u konačnici i poduzetništva i obrtništva', kazala je HDZ-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Karin Peruško. Istaknula je da će raditi na intenziviranju suradnje sa socijalnim i gospodarskim partnerima grada te uspostavljanju mehanizama za nagrađivanje izvrsnosti, kako kod učenika i studenata, tako i kod profesora.

'Strategija i vizija razvoja Pule našeg tima je nešto sasvim suprotno onome što dvadesetak godina promoviraju vladajući u Puli', kazao je Kajfeš, istaknuvši da smatraju da samo industrija i obrtništvo mogu biti nositelji gospodarskog uzleta Pule te su stoga HDZ-u na prvom mjestu.

'Tu mislimo prvenstveno na Uljanik i brodogradnju, kao i prateće obrtništvo, ali i nove visoko specijalizirane i sofisticirane tehnologije. Sinergijom gospodarstva, turizma i kulture Pula ima sve predispozicije da postane biser Jadrana', poručio je HDZ-ov kandidat za pulskog gradonačelnika Kajfeš.