FINANCIRANJE PROJEKATA

Što su strukturni i investicijski fondovi i kako do njih?

Bionic
Reading

Hrvatska je 1. srpnja 2013. postala članicom Europske unije i time je stekla pravo korištenja strukturnih i investicijskih fondova koji se skraćeno zovu ESI fondovi

Što su to zapravo ESI fondovi?

ESI fondovi su instrumenti putem kojih se pruža financijska podrška zemljama članicama EU. Postoji nekoliko različitih ESI fondova, a svaki je usmjeren na određeno područje i na određenu vrstu projekta. Sami fondovi usklađeni su s prioritetima tzv. Kohezijske politike koja pomaže prevladati socijalne i gospodarske razlike u Europskoj uniji između zemalja članica te se na taj način određuje kakva vrsta ulaganja će se financirati. – ESI fondovi

Naučite sve o EU fondovima!

Ovo je prvi u seriji savjetodavnih tekstova o EU fondovima, što fondovi znače za potencijalne korisnike u Hrvatskoj, i kako (lakše) doprijeti do željenih sredstava.

Koje su vrste ESI fondova i što se njima financira?

U sklopu ESI fondova postoji pet glavnih financijskih instrumenata kojima se podržava gospodarski razvoj u zemljama članicama. Riječ je o sljedećim instrumentima:

Europski fond za regionalni razvoj

Riječ je o fondu iz kojeg se financiraju projekti malih i srednjih poduzeća, sektor proizvodnje, turizma, informatike te projekti lokalne i regionalne infrastrukture.

Europski socijalni fond

Riječ je o fondu iz kojeg se financiraju projekti iz područja zapošljavanja, socijalne uključenosti te obrazovanja.

Kohezijski fond

Riječ je o fondu iz kojeg se financiraju veliki nacionalni infrastrukturni projekti, a njime se pokušavaju smanjiti ekonomske i socijalne razlike među državama članicama.

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

Riječ je o fondu iz kojeg se financira razvoj poljoprivrede te se njime želi ojačati europska politika ruralnog razvoja.

Europski fond za pomorstvo i ribarstvo

Riječ je o fondu iz kojeg se financiraju svi sektori u navedenoj industriji poput ribarstva, akvakulture te obrade i trgovine ribljim proizvodima.

Otkuda dolazi novac?

Europska unija svakoj je zemlji članici u određenom vremenskom razdoblju namijenila takozvanu financijsku alokaciju koja nam govori koliko će nam novaca biti na raspolaganju. Trenutačno se nalazimo u financijskoj perspektivi 2014.-2020., a Europska unija Hrvatskoj je u tom razdoblju namijenila oko 11,2 milijarde eura. Svaka država članica ima obavezu davanja prema EU koja su određena u pristupnim ugovorima, a novac dolazi direktno iz europskog proračuna, tj. kombinacija je prihoda od članarina, poreza i vlastitih sredstava EU.

Kako do sredstava?

Iako nam je u sljedećih šest godina na raspolaganju velik iznos, do tih sredstava nije lako doći. Prvi i osnovni korak kod ESI fondova su natječaji koji moraju biti objavljeni kako bismo mogli prijaviti projekt za financiranje. Naime, nije dovoljno imati dobru i razrađenu ideju, već je potrebno pronaći točan natječaj u sklopu kojeg se financira ono što smo naumili. Osim toga, financiranje iz ESI fondova gotovo nikada nije stopostotno. U prijevodu, gotovo uvijek morate imate određen dio vlastitih sredstava za projekt. Isto tako, ako je riječ o infrastrukturnim projektima potrebno je ishoditi i razne vrste dozvola te je potrebno riješiti pitanje imovinsko-pravnih odnosa. Podsjećamo da fondovi nisu način zarade, već način ostvarenja određenih prioriteta koji su u skladu s ciljevima Europske unije te doprinose i nacionalnim ciljevima poput zapošljavanja, porasta prihoda, jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća itd.

Ukoliko želite saznati sve o EU fondovima te kako pripremiti i provesti projekt, posjetite portal eu-projekti.info