MOLBE I ŽALBE

Što su građani tražili od SDP-ova Peđe Grbina

27.05.2014 u 11:29

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u ponedjeljak je u sjedištu pulskog SDP-a primio sve sugrađane koji su iskazali interes za razgovor s njim. S obzirom da je riječ o prvom organiziranom mjesečnom susretu i novom modelu komunikacije građana i saborskog zastupnika, na dolazak u pulski SDP odvažila se tek nekolicina Puljana

Građani su mu se obratili ponajviše s problemima vezanim za prostorno planiranje i gospodarski razvoj Pule te komunalni sustav, a neki su se potužili i na nedovoljno razvijen sustav planiranja i strategije razvoja tog područja.

'Građana nije bilo puno jer i nama je to u SDP-u novo, tako da se trebaju naviknuti. Malo sam se i sam opirao toj ideji, mada je to nešto što je u Velikoj Britaniji sasvim normalno, no oni imaju demokraciju 800 godina', kaže Peđa Grbin.

Naime Grbinu, koji je po struci odvjetnik, nije strana komunikacija s građanima, no otkako je saborski zastupnik, uglavnom bi mu se građani s problemima koji ih ponajviše tište javljali putem e-maila ili telefonski, na brojeve i adrese objavljene na stranicama Sabora.

'Obično bi se građani javili s nekim problemom i ostavili broj tajnici, a ja bih potom kontaktirao s njima. Tijekom tjedna primio bih sedam do deset mailova', kaže Grbin, a na pitanje je li uspio tim ljudima i pomoći, iskreno odgovara: 'U većini tih slučajeva, kad se ljudi odluče javiti saborskom zastupniku, radi se o tome da ih možemo saslušati i uputiti na pravu adresu. U jednom slučaju konkretno sam pomogao u pisanju žalbe jednoj gospođi. Uputio sam ju kako da se obrati Državnoj upravi, a i sam zvao naše ministarstvo. Naravno, ne mogu utjecati na ishod, to kako će se nešto riješiti, no zašto da netko čeka godinama za nešto što bi se moglo normalno riješiti u 60 dana.'

Pulski SDP će nastaviti prakticirati politiku otvorenih vrata građanima, a prvi sljedeći termin bit će u lipnju, u vrijeme pauziranja Sabora. Inače, ideja o redovnim jednomjesečnim susretima s građanima kuhala se već neko vrijeme, no kako veli Grbin, namjerno su odlučili startati nakon EU izbora kako se ne bi smatralo da to čine zbog SDP-ove kampanje.

Stoga iz pulskog SDP-a poručuju da će uskoro odrediti fiksni mjesečni termin u kojem će saborski zastupnik Peđa Grbin biti u Puli na 'raspolaganju sugrađanima'. Naime u prostorima pulskog SDP-a Grbin će zasad mjesečno primati sve zainteresirane građane, bilo da mu žele iznijeti svoje viđenje nekog komunalnog problema, bilo dati određene sugestije i komentare s ciljem pridonošenja gospodarskom razvoju Pule i Istre.