DOKUMENT - DOKAZ DA SU LAGALI

Što su Amerikanci nudili za kupnju Hajduka? Baš ništa!

04.07.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Nepoznati američki investitori koje je u javnosti predstavljao odvjetnik Michael Glover, a koji su podigli popriličnu prašinu svojom ponudom za kupnju splitskog Hajduka, otvoreno su lagali javnosti: izmislili su podatak da je Grad Split 'dužan Hajduku 75 milijuna kuna za održavanje stadiona Poljud' i taj iznos pokušali izvući iz splitskog proračuna

Gradonačelnik Ivo Baldasar u četvrtak je bio pristojan i kazao tek da 'ne razumije matematiku Amerikanaca', no dokumenti koje posjeduje tportal potvrđuju da se radi o obmani. Grad Split, naime, Hajduku ne duguje ništa konkretno, a pogotovo ne taj iznos. Po ugovoru o koncesiji nad Poljudom, sklopljenom u vrijeme preoblikovanja kluba prije pet godina, iz gradskog proračuna doista bi se trebalo plaćati 'investicijsko održavanje stadiona' - dakle veće zahvate mimo redovnog održavanja - no to nikada nije potpuno precizirano. Dapače, osim brojača na ulazima i novog videonadzora, ukupno vrijednih oko milijun eura, gradske službe procijenile su da Poljud trenutno ni ne zahtijeva nikakve hitne intervencije.

Svejedno, Glover je kod predstavljanja ponude za kupnju Hajduka izričito kazao da po ugovoru o koncesiji Grad duguje Hajduku 75 milijuna kuna i ponudio da se taj nepostojeći dug 'prebije' tako da on zauzvrat dobije Hajdukove dionice!

Ova neistina nije bila jedini detalj koji je šokirao splitsku gradsku vlast nakon što je pismo namjere Amerikanaca konačno pristiglo u Banovinu, nakon što je punih tjedan dana trajala intenzivna medijska kampanja u kojoj su neki kolumnisti posao već proglasili gotovim i objavili naslove poput 'Welcome, Mr. Glover & Co!'. Ponuda je, naime, toliko neozbiljna da se otvoreno sumnja na pokušaj sabotaže i Hajduka i gradonačelnika Baldasara: da je prodao klub, vjerojatno bi zbog oštećivanja gradskog proračuna došao na metu policije i Državnog odvjetništva. Kako to nije napravio, svaki budući problem u Hajduku - pa čak i eventualni porazi prve momčadi - stavljat će se njemu na teret 'jer je odbio Amerikance'.

A oni su, kada se malo bolje prouči prijedlog, klub željeli preuzeti za doslovce 20 milijuna kuna: tim novcem bi platili osnovne dugove prema igračima i zaposlenicima i stekli 51 posto dionica, a potom bi klub pod njihovom kontrolom sam plaćao svoje obveze - dok bi novi vlasnici uskočili 'tek ukoliko klub ne može'. Ponuda je još apsurdnija uzme li se u obzir podatak da Hajduk čak i u ovom trenutku ima oko 30 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, pa su njegovi realni dugovi umjesto 85 milijuna kuna tek pedesetak milijuna.

Navodne 'goleme investicije' ponuđene u klub, koje su u općoj histeriji rasle od 50 milijuna kuna godišnje do čak pola milijarde kuna ukupno, u stvarnosti bi iznosile tek 11,5 milijuna kuna godišnje u prvu momčad te po pet milijuna u omladinsku školu i medicinsku infrastrukturu, a to - kao i navodna ulaganja u stadion Poljud - događalo bi se tek nakon što Glover i njegovi suradnici preuzmu klub, dakle nakon što dobiju priliku prodavati njegove igrače i koristiti sve marketinške mogućnosti.

Što su od Grada Splita tražili zauzvrat?
Gotovo sve: poklanjanje 51 posto dionica Hajduka, zatim vraćanje 30 milijuna kuna kredita za koji je Grad bio jamac, dva dodatna ulaganja u stadion Poljud, ali i dodjeljivanje 50-godišnje besplatne koncesije na gradsko zemljište na kojemu bi se uredila još dva pomoćna nogometna terena skupa s pratećim sadržajima.

'Da sam to prihvatio, ne da bi me trebalo smijeniti - nego zatvoriti negdje', komentar je gradonačelnika Splita Ive Baldasara

Nezadovoljni navodni investitori u četvrtak su ionako, kako su već bili planirali, napustili Split. Teško da će se ponovno pojaviti...