ABDELHAKIM DEKHAR

Što se zna o napadaču iz Pariza?

21.11.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Nakon goleme akcije koju je pariška policija pokrenula u ponedjeljak slijedom pucnjave u listu Libération u kojoj je teško ranjen mladi fotograf i pucnjave pred bankom Société générale, uhićen je, na temelju dojave, osumnjičenik. Radi se o Abdelhakimu Dekharu (48) koji je već otprije poznat policiji

Abdelhakim Dekhar uhićen je jučer predvečer na parkiralištu u pariškom predgrađu, slijedom dojave čovjeka kod kojeg je boravio. Identitet mu je tijekom noći potvrđen analizom DNK, a trenutačno boravi u pritvoru te je optužen zbog čak četiri točke, pucnjave u dnevniku Libération i pokušaja ubojstva, pucnjave pred bankom Société générale i u sjedištu televizijske postaje BFM te zbog otmice automobila na aveniji Champs Elysées. Policija ga je pronašla u 'polusvjesnom stanju', s velikom dozom sedativa i lijekova što upućuje na to da je 'kanio počiniti samoubojstvo', tvrdi ministar unutarnjih poslova Manuel Valls.

Najvažnije pitanje koje se postavlja jest ono o njegovoj motivaciji za napade. Zasad je djelomično poznat samo sadržaj pisama koje je policija pronašla u automobilu, a u kojima su, konfuzno i bez posebnog reda, kako je naglasio državni tužitelj François Molins, navedene opaske o 'fašističkoj uroti', 'upravljanju predgrađima', 'kapitalizmu' i 'manipulaciji koju provode mediji'. Kako je potvrdio izvor blizak istrazi za AFP, ništa ne upućuje na 'političke motivacije' ili na organizirani napad na medije.

Dekhar je otprije poznat policiji iz afere Rey-Maupin iz 1994. u kojoj je poginulo petero ljudi, a sumnjalo se na Dekhara da je pribavio oružje za par koji je počinio ubojstva. Osuđen je 1998. na četiri godine zatvora zbog zločinačkog udruživanja. U međuvremenu je, smatra se, boravio u Engleskoj gdje se lažno predstavljao kao član alžirske tajne službe.

Prijašnje procjene psihijatara upućivale su na to da radi o osobi sklonoj fabuliranju, no ne i nasilju. U pismima koje je ostavio ne spominje plan napada na medije te će nanovo biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju da bi se jasnije utvrdili razlozi za napade.