STRUČNJACI tumače

Što se to dogodilo s plinom na Rabu i koliko je zapravo opasno? Ovo nije prvi put...

26.06.2019 u 17:28

Bionic
Reading

Oko 80 stanovnika iz centra Raba evakuirano je zbog opasnosti od eksplozije plina, a službe na terenu upozoravale su na mogućnost stvaranja plinskog džepa. U razgovoru za tportal stručnjaci za plin objašnjavaju što je plinski džep, koliko je opasan i kako se stvara

U centru Raba utvrđena je prisutnost plina, propan-butana. Službe na terenu evakuirale su dio stanovnika zbog opasnosti od eksplozije i mogućnosti stvaranja plinskog džepa. Što je plinski džep i kako nastaje, objašnjavaju nam stručnjaci za plin.

'Plinski džep se stvara uslijed nekontroliranog istjecanja plina iz instalacije, u prostor podzemnih instalacija primjerice kanalizacije gdje migrira strujom zraka. Propan-butan dva puta je teži od zraka i njegovim izlaskom u atmosferu pada na tlo, a ako se nađe u zatvorenom prostoru nižem od razine tla bez mogućnosti provjetravanja ili njenog izlaska, uslijed koncentracije propan-butan plina i zraka plina, može se stvoriti eksplozivna smjesa kojoj je dovoljan otvoreni plamen, visoka temperatura poput opuška cigarete, šibice ili nekog drugog izvora za njenu aktivaciju, objašnjava pojam plinskoga džepa ekspert za plin Zoran Dojčinović iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Prvo što treba napraviti, sugerira, jest zatvoriti dovod plina i detektirati mjesto propuštanja, koristeći tehničku dokumentaciju. Mjesto propuštanja na instalaciji treba izolirati i sanirati.

'Sugerira se propuhati dušikom mjesto ispunjeno zarobljenim plinom kako bi se otklonila opasnost od eksplozivne smjese.', objašnjava Zoran Dojčinović.

  • +9
Dio Raba zatvoren zbog curenja plina Izvor: Cropix / Autor: N. N.

Dubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške u Gradskoj plinari Zagreb objašnjava kako se slučaj stvaranja plinskog džepa i eksplozije dogodio prije nekoliko godina u Puli.

'Srećom nitko nije ozlijeđen, a pola ulice je letjelo u zrak. Šahtovi su se izvrznuli od jačine eksplozije', kaže Duvančić.

Dio stare gradske jezgre Raba i dalje je zatvoren, a iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rab se doznaje kako se uklanjaju nakupljene količine plina dok specijalizirana tvrtka stalno provjerava njegovu razinu. Još nije poznato koliko će dugo trajati sanacija.