4,34 milijuna kubičnih metara plina

Što se to događa na granici Rusije i Finske? Cijene plina odletjele u nebo, a Putin svakog dana zapali 10 milijuna dolara

26.08.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Cijene energenata probijaju sve granice, a s druge strane Rusija spaljuje ogromne goličine prirodnog plina na granici s Finskom

Postrojenje u blizini granice s Finskom svaki dan sagorijeva plin u vrijednosti od čak 10 milijuna dolara. No nije stvar samo u cijeni i plinu. Znanstvenici su zabrinuti da će ogromna količina ugljičnog dioksida i čađe koja se stvara pri sagorijevanju plina dodatno pogoršati topljenje arktičkog leda, javlja Jutarnji list.

Analiza Rystad Energyja, neovisne energetske konzultatnske kompanije, pokazuje da se svakodnevno spali 4,34 milijuna kubičnih metara plina.

Građani Finske koji žive na granici s Rusijom još od početka ljeta upozoravaju na velike plamenove na horizontu koji stižu iz novog LNG postrojenja u Portovaju, sjeverozapodno od Sankt Petersburga.

Analitičari se slažu da paljenje nipošto nije slučajno i da je odluka o spaljivanju plina najvjerojatnije donesena iz operativnih razloga.

Gazprom, vlasnik postrojenja u kojem se spaljuje plin, u međuvremenu, nije, naravno, odgovorio na zahtjeve za komentar o spaljivanju tolikih količina plina, no pretpostavlja se da je odluka donesena u skladu s trgovinskim embargom Rusije, javlja Jutarnji list.

  • +17
Plinovod u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY