POKRENUTO DAVANJE U KONCESIJU

'Što se 20 godina radilo s Kuparima? To je ogroman mrtvi kapital!

16.01.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o objavi javnog poziva za iskazivanje interesa za osnivanje prava građenja i prava služnosti nekretnina na lokaciji Kupari I u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na kojoj se nalaze devastirani objekti - bivši hotel Kupari Goričina I, hotel Kupari Goričina II, Grand hotel i hotel Pelegrin. Tom odlukom pokrenuta je procedura davanja Kupara u koncesiju, a kako je kazao ministar turizma Darko Lorencin, do lipnja bi trebao biti poznat investitor koji bi dobio Kupare I na 99 godina u koncesiju

Nekretnine na lokaciji Kupari I u naravi su hoteli u bivšem vojnom odmaralištu, kazao je na sjednici Vlade ministar turizma Darko Lorencin. Pod Kupare I ubrajaju se lokaliteti Kupari, Pelegrin, Grand i Goričina s pratećim sadržajima, a za dio katastarske općine Brašina u tijeku je postupak mjerenja zbog novih zemljišnih knjiga. Objava poziva je neobvezujuća te će poslije okončanja postupka obnove zemljišnih knjiga, koji je u tijeku, biti proveden postupak poziva za dostavu obvezujuće ponude, a izbor investitora očekuje se u prvom kvartalu 2014. godine. Pismo s iskazom interesa domaći i strani ulagači mogu poslati Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom najkasnije 30 dana od objave javnog poziva na mrežnim stranicama Ureda i Ministarstva turizma.

'Nakon 20 godina od oslobođenja tog područja objekte koji su nekad imali stotine i stotine kreveta i srušeni su u ratu tek sada se komercijalizira. Trebalo nam je dvije godine da pokrenemo ovaj postupak, to ne ide preko noći, ali što smo radili 20 godina, što smo radili u vrijeme konjukture, kada je možda postojao veći komercijalni interes nego danas? To su ogromni mrtvi kapitali države za koje će sada, vjerujemo i znamo, prevladati interes najboljih ponuđača. Ali to stoji 20 godina na cesti blizu aerodroma i nitko nije reagirao! Ne može se u mjesec dana, možda se moglo brže nego što smo mi to napravili, ali 20 godina se nije ništa napravilo. I to nije jedini primjer u Hrvatskoj, Brijuni su sljedeći', kazao je na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović.

Na lokaciji Kupari I, potvrdio je nakon sjednice Vlade ministar turizma Lorencin, predviđena je izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina. Na lokaciji Kupari I nalaze se devastirani objekti - bivši hotel Kupari Goričina I, hotel Kupari Goričina II, Grand hotel i hotel Pelegrin. Planira se obnova hotela s ukupnim smještajnim kapacitetom od maksimalno 1.500 kreveta, a ministar Lorencin na pitanje novinara procijenio je visinu investicije na između 150 i 300 milijuna eura.

'Držimo da je bitno koja će vrsta turističkog proizvoda doći na područje Kupara. Očekuje se i želja je, s obzirom na blizinu Dubrovnika, turizam s pet zvjezdica i, ovisno o tome, nekakav raspon investicije je od 150 do 300 milijuna eura', rekao je Lorencin.

Opovrgnuo je pritom da Kupari 'idu na bubanj'.

'Ne idu na bubanj, već u dugoročnu koncesiju s ciljem pronalaženja najboljeg investitora', rekao je Lorencin.

Upitan jesu li već poznati mogući investitori, Lorencin je kazao da su neformalni interes iskazali Rixos Grupa, investitori iz Azerbajdžana, Agrokorova Karisma, Hayat i neke tvrtke koje već posluju u turizmu na području Hrvatske.

'Svim zainteresiranim investitorima možemo jamčiti apsolutno jednak, transparentan tretman', kazao je Lorencin.

Za iskaz interesa potencijalni investitori imat će 30 dana, a nakon toga još 60 dana za davanje obvezujuće ponude. 'Računamo da bismo u prvoj polovici godine, do lipnja, imali poznatog investitora', rekao je Lorencin.

Na pitanje novinara osvrnuo se i na Brijune. 'Završen je natječaj i sada ili istječe i je istekao rok za žalbe po osnovi tog natječaja. Kad istekne, onda će Ministarstvo zaštite okoliša dalje postupati te sklopiti ugovor s najboljim ponuđačem', zaključio je Lorencin.