BEBIĆ OPTIMIST, TOMČIĆ ZA OPOZIV

Što saborski doajeni misle o aktualnoj političkoj situaciji

30.05.2016 u 14:51

Bionic
Reading

Svečana sjednica povodom Dana Sabora bila je prilika da se i saborske doajene priupita kako gledaju na aktualnu političku situaciju. Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić optimističan je i uvjeren je da Sabor može preživjeti turbulencije, a bivši predsjednik Sabora za vrijeme Račanove vlade Zlatko Tomčić otkrio je da bi on glasao za Karamarkovo razrješenje

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić bio je i na prvom zasjedanju Sabora u Ininoj zgradi prije 26 godina. 'Pa za ovih 26 godina najprije sam ponosan što sam bio na prvoj sjednici Sabora. Za ovih 26 godina ja sam zadovoljan više ili manje, teško da se moglo nešto puno više učiniti za tako kratko vrijeme, a da li se moglo više, moglo se. Međutim, moglo je i drugačije i manje, kad se sve zbroji i odbije, ja sam zadovoljan', rekao je Bebić novinarima nakon sjednice u povodu Dana Sabora.

S obzirom na napete odnose među vladajućima i spekulacije o novim izborima, novinari su ga upitali je li ovo prva i zadnja svečana sjednica u ovom sazivu.

'Ne želim prorokovati takvo što, ne želim biti prorok ni u čemu, pogotovo ne želim biti, što se kaže, zloguk prorok. Međutim, ja sam uvjeren da će Sabor, kao što je to kroz cijelu svoju povijest, preživjeti sve tegobe, probleme i slične stvari i da će nadživjeti i završiti svoj mandat koji mu je povjerio hrvatski narod i građani RH. Nadam se da će to biti i sada i da imamo unatoč svim problemima jedan optimističan pogled na budućnost', rekao je Bebić.

Na pitanje je li mu drago da u ovom trenutku nije predsjednik Sabora, Bebić je kazao da je 22 godine bio u Saboru i da mu je to bilo dovoljno.

Upitan kako komentira što na svečanoj sjednici nije bilo prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, Bebić je kazao: 'Ne znam koji su razlozi. Međutim, ovo je dan kad se svi trebamo tu sabrati, tko god može doći. Naravno, ja ne mogu znati koji su razlozi i za jednog i drugog, u svakom slučaju volio bih da su tu i jedan i drugi.'

Tomčić: Glasao bih za razrješenje Karamarka

Na svečanu sjednicu u Sabor stigao je još jedan njegov bivši predsjednik - Zlatko Tomčić, koji je bio šef Sabora za vrijeme Račanove vlade. 'Uvijek sam bio jako nezadovoljan dok sam vodio Sabor, iz raznoraznih razloga, pa i nekih koji se danas pojavljuju. Međutim, komparirajući ondašnji saziv i današnji, jako sam ponosan na svoju tadašnju ulogu i tadašnji saziv', rekao je Tomčić.

I njega su novinari upitali je danas možda prva i zadnja svečana sjednica u ovom sazivu Sabora. 'Nisam imao sreće u igrama na sreću pa ne bih ni sada prognozirao. Turbulencije su toliko velike da najiskusniji lisci i politički analitičari mogu predvidjeti što će se ovdje dogoditi', rekao je Tomčić.

Da je danas u Saboru, kako bi glasao u slučaju opoziva Tomislava Karamarka, upitali su novinari. 'Ja bih glasovao za razrješenje', rekao je Tomčić.

Jovanović: Prije 26 godina bio sam ponosan, danas sam tužan

Među onima koji su bili u prvom sazivu Sabora je i SDP-ov Željko Jovanović, koji je bio zastupnik u Vijeću općina. Upitan osjeća li ponos ili sramotu kada gleda uspoređuje Sabor danas i tada, Jovanović je kazao: 'Nažalost, prije 26 godina zaista sam se osjećao ponosno i mogao se u zraku osjetiti optimizam, pozitivna energija za bolju Hrvatsku. Danas sam tužan, ovo što danas imamo u Hrvatskom saboru vjerojatno nitko prije 26 godina nije mogao misliti, da ćemo se ponovno boriti za ljudska prava, da će biti ugrožena prava nacionalnih manjina, novinara, civilnog društva. Prema tome, Hrvatska zaista može bolje i zaslužuje bolje i sve što se događa u vladajućoj većini razlog je da što prije izađemo na nove izbore, da Hrvatskoj vratimo optimizam, i nadu u bolju budućnost.'