UGLAVNOM ZADOVOLJNI

Što kažu ministri o tri godine mandata Kukuriku vlade?

Bionic
Reading

Iako Vladu podržava samo 19 posto građana, što govori i koliko su zadovoljni njezinim radom, na tri godine koliko je Kukuriku koalicija dosad provela u Banskim dvorima, ministri gledaju prilično pozitivno, uz malu zamjerku što u rješavanju nekih problema nije bila brža

Unatoč tome što su građani svakim danom sve manje zadovoljni, nakon tri godine provedene na vlasti, članovi Kukuriku koalicije uglavnom pozitivno gledaju na ono što su dosad učinili.

'Osobno sam zadovoljan. Moglo bi biti i više, posebno kada je riječ o okretanju te krivulje BDP. Međutim, ni BDP nije toliko važan koliko je važno da smo uspjeli ono što mnoge druge države nisu, a to je da smo zaštitili socijalne troškove, da se ne režu socijalna davanja i mirovine i da se minimalno smanje plaće, odnosno da se održava onaj standard građana koji je zatečen na početku mandata', prokomentirao je novinarima pred Vladom potpredsjednik i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić.

Neke druge države mirovine i plaće, kaže, nisu uspjele zaštititi, pa je, primjerice Rumunjska plaće i mirovine rezala za 25 posto. 'Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, ali u okolnostima u kojima živimo, mislim da to i nije tako loše', kaže Grčić.

Puno posla u posljednje tri godine imali su i ministri financija. Boris Lalovac od početka je u Ministarstvu financija iako je tek nedavno preuzeo čelnu poziciju.

'Kroz tri godine bilo je puno promjena. Teško ih je provoditi. Vidjeli ste i danas, Udruga gradova podignut će ustavnu tužbu zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak. Vidite kako se teško reforme provode, gdje smo pokušali potaknuti potrošnju, potaknuti određene promjene, međutim nitko se ne želi mijenjati', požalio se Lalovac.

Razloga za zadovoljstvo, barem u svom resoru, može imati ministrica graditeljstva i prostornog uređenje Anka Mrak Taritaš. Na njezin resor uglavnom nije bilo zamjerki, a i u oporbi je, doduše neslužbeno, hvale.

'Kad govorim o svom resoru i podvučem crtu, mislim da je napravljeno strašno puno. Mi smo u resoru prostornog uređenja i graditeljstva krenuli sređivati stanje u prostoru. Imali smo srednjoročne, kratkoročne i dugoročne projekte. Kratkoročni je bila legalizacija koja ide dobrim tijekom i krajem 2015. bit će riješeno 70 posto zahtjeva. Srednjoročni projekt bio je donijeti zakon i vidjeti kako s njima i što činiti i to smo napravili u siječnju 2014. I postoji dugoročni projekt, a to je strategija prostornog razvoja', kaže Mrak Taritaš

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras u zadnjoj godini mandata, kako kaže, želi raditi na konačnom izlasku iz recesije.

'Uvijek se može bolje, ali puno se toga napravilo u zadnje tri godine. Puno dobrih stvari, uvođenje reda u javne financije predispozicija je da se krene naprijed, više je reda u državi. Ako gledate i ulazak u Europsku uniju i poticaji koji se otvaraju za poduzetnike, u posljednje dvije godine više je osnovanih tvrtki nego zatvorenih, manje nezaposlenih. Ima i dosta minusa, ni mi nismo zadovoljni što je Hrvatska još u recesiji', kaže Maras.

Kada smo preuzimali vlast, bilo je dosta nepoznanica i javne financije su bile nesređene, kaže pak ministar turizma Darko Lorencin. 'To je razlog zbog kojeg se nije puno više napravilo. Međutim, još imamo godinu dana i vjerujem da će se puno toga i brže napraviti. Hrvatska u posljednjih 20 godina neke stvari nije pozavršavala i sad znamo na čemu smo. Radi se o jednoj nadogradnji koju će građani prepoznati. Sada treba na gospodarskom području još jače uprijeti', poručuje Lorencin.

Zbog brzine donošenja nekih mjera, žale pak ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar zaštite okoliša Mihael Zmjalović. U okviru mogućeg napravilo se puno, kaže pak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

'Očekivanja građana i nas samih bila su daleko veća, ali u okviru mogućeg, napravili smo što smo mogli. Žalim što možda u startu nismo bili ozbiljniji s reformama', kazao je Vrdoljak.

Oporba naravno ne dijeli mišljenje o radu Kukuriku koalicije, prenosi Media servis. HDZ-ov Ivan Šuker dao im je ocjenu između jedinice i dvojke.

'70 mlrd veći javni dug, 150,000 -200,000 radnih mjesta manje, puno nerada i neodlučnosti, puno nespremnosti da se provedu strukturne reforme i onda je rezultat ovakav kakav je' ocjenio je Šuker.

Ni Laburist Dragutin Lesar nema dobrih riječi za Vladu…

'Tri godine vrtnje u krug. Tri godine obećanja velikih investicija, tri godine lošeg kadroviranja po stranačkoj pripadnosti i tri godine iščekivanja monetarne politike do koje nije došlo', zaključak je Lesara.