PRILIKA, A NE PREPREKA INVESTICIJAMA

Što je zapravo Natura 2000?

03.04.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo je u Banskim dvorima ekološku mrežu Natura 2000 koja objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova. 'Natura 2000 mehanizam je za postizanje održivog razvoja čiji je cilj omogućiti kvalitetan suživot prirode i čovjeka', rekao je na predstavljanju ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović

Prema podacima Svjetske unije za očuvanje prirode, vrste danas izumiru 1.000 puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, odnosno bez utjecaja čovjeka, rečeno je na predstavljanju Nature 2000 novinarima, uz napomenu kako upravo ta ekološka mreža ima neprocjenjivu ulogu u održivom razvoju prirode.

'Europa je prepoznala važnost očuvanja prirode u cilju očuvanja ljudskog opstanka, ali je svjesna kako je i sam čovjek dio prirode, pa i njen sukreator. Stoga razvoj prirode i čovjeka mora ići zajedno, uvažavajući međusobne osobine, a Natura 2000 u tome ima neprocjenjivu ulogu', istaknuo je ministar Mihael Zmajlović

Hrvatska je u tom smislu, nakon opsežnih istraživanja i prema stručnim kriterijima, izradila prijedlog buduće ekološke mreže Natura 2000. Prilikom odabira područja koristili su se isključivo znanstveni kriteriji, a prije svega rasprostranjenost vrsta i stanišnih tipova te veličina populacija na određenom području

'Hrvatska je dopunila Direktivu o staništima s 12 vrsta, kao što su velebitska degenija i ribe krških rijeka, te dva stanišna tipa – sedrene barijere specifične za područje Plitvičkih jezera ili Krke', istaknula je na prezentaciji Ramona Topić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Podsjetila je i kako je Hrvatska još prije 12 godina počela proces izrade Nature 2000 kad je projektom izrade tzv. Smaragdne mreže bilo obuhvaćeno čak 52 posto kopnenog teritorija. Potom se krenulo u izradu Nacionalne ekološke mreže, pa je uredbom Vlade iz 2007. godine njome obuhvaćeno 47 posto kopna i 39 posto morskog teritorija. Kad je Natura 2000 u pitanju, područja su definirana krajem prošle godine i obuhvaćaju 37 posto kopna


'Povoljno stanje očuvanosti vrsta i stanišnih tipova cilj je koji je odredila EU, a na Hrvatskoj je da sama odabere nacionalne mehanizme kojima će to postići', rekla je Ramona Topić, uz dodatak kako je 'Hrvatska među zemljama s najvećom biološkom raznolikošću u Europi'.

Zeleni mostovi na autocestama kao pohvalno rješenje

Iz Državnog zavoda za zaštitu prirode dali su i primjere projekata u različitim sektorima, pa su naveli kako je dio postojećih hidroelektrana u prijedlogu mreže Natura 2000 budući da neke od njih predstavljaju važna staništa za ptice močvarice. Pohvaljena su infrastrukturna rješenja u cestogradnji koja sprečavaju fragmentaciju staništa, pa su kao pozitivan primjer navedeni tzv. zeleni mostovi koji već postoje na hrvatskim autocestama. Takva rješenja u cestogradnji predviđaju se i u budućnosti.

Za upravljanje područjima iz mreže Natura 2000 moguća su četiri mehanizma: poticanje prirodi bliskih radnji i prirodi bliskog korištenja zemljišta (vezano uz poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo), izrada planova upravljanja koje provodi nadležna ustanova, postupak ocjene plana i zahvata za ekološku mrežu te, na kraju, ograničenja. Posljednja mjera izbjegava se zbog nemogućnosti dobivanja poticaja.

'Naturu 2000 treba gledati kao veliku priliku, a ne kao kočnicu razvoju. Za 5,8 milijardi eura troškova upravljanja mrežom Natura 2000 na području cijele EU, ona donosi 200 do 300 milijardi eura koristi godišnje. Koristi ima i gospodarstvo, jer turisti kroz nju donose 50 do 85 milijardi eura godišnje, a jamči osiguranje 4,5 do osam milijuna radnih mjesta', zaključila je Ramona Topić.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode najavljeno je skoro usvajanje Zakona o zaštiti prirode, a potom i Vladina uredba o uspostavi ekološke mreže Natura 2000.