PALA TEORIJA

Što je važnije za mršavljenje – masti ili ugljikohidrati?

14.08.2015 u 11:43

Bionic
Reading

Smanjenje unosa masnoća mnogo više doprinosi mršavljenju od smanjenja konzumacije ugljikohidrata, pokazala je nova američka studija

Utjecaj dijeta analizirao je Nacionalni institut za zdravlje (NIH), a znanstvenici su kontrolirali svaku mrvicu hrane koju je pojelo 19 pretilih dobrovoljaca bez dijabetesa.

Rezultati su u suprotnosti s nekim novijim teorijama prema kojima je najbolji način za skidanje kila odricanje od ugljikohidrata jer se time mijenja funkcioniranje metabolizma. Ideja tih teorija je uglavnom da smanjenje unosa ugljikohidrata smanjuje razine inzulina što pak potiče da se uskladištene masnoće oslobađaju iz tijela i troše.

Voditelj istraživanja dr. Kevin Hall iz National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases rekao je za službenu stranicu NIH-a da je smanjenje ugljikohidrata uistinu djelotvoran način da se smanje razine inzulina i potakne sagorijevanje masnoća.

'No zanimljivo je da su sudionici studije izgubili još više masnoća kada su smanjili njihov unos jer su na taj način stvorili veću neravnotežu između konzumiranih i sagorjelih masnoća', objasnio je.

U novom istraživanju sudionici su 24 sata dnevno provodili u NIH-ovom Clinical Centeru u Bethesdi u dva navrata. Prvih pet dana jeli su uravnoteženu hranu koja je sadržavala 2.700 kalorija. Sljedeća dva tjedna unos kalorija smanjen im je za trećinu - nekima u obliku masnoća, a drugima u obliku ugljikohidrata. Svi su obavljali iste aktivnosti. Stručnjaci su analizirali količine kisika i ugljičnog dioksida u njihovom dahu te dušika u mokraći kako bi precizno utvrdili kemijske procese koji su se odvijali u organizmima dobrovoljaca.

Prema rezultatima koji su objavljeni u časopisu Cell Metabolism, oni koji su konzumirali manje masnoća u prosjeku su izgubili 463 grama masnoća, a oni koji su jeli manje ugljikohidrata 245, što je čak 80 posto manje.

No zanimljivo je da su računalne simulacije pokazale da bi se razlika među dijetama, kada bi se one dulje vrijeme primjenjivale, vjerojatno postupno smanjila.

Stručnjaci ističu da je stoga najbolje koristiti onu dijetu koja ljudima više odgovara, koja im je lakša i ukusnija. Ipak, ako netko može birati, smatraju da je bolje da smanji unos masnoća.

Više od dvije trećine odraslih Amerikanaca ima problema s pretilošću. No ni mi Hrvati ne zaostajemo puno – više od pola naše odrasle populacije je pretilo i po tome smo četvrti u svijetu.