misterij u ukrajini

Što je uzrok snažnog bljeska na nebu iznad Kijeva? NASA: Nema veze s nama

20.04.2023 u 08:43

Bionic
Reading

Bljesak na nebu iznad ukrajinske prijestolnice izazvao je zbunjenost i uzbunu. Gradske vlasti su objavile da ga je izazvao NASA-in satelit koji se vratio u atmosferu, međutim američka svemirska agencija zanijekala je umiješanost

Jaki bljesak primijećen je iznad Kijeva oko 22 sata po lokalnom vremenu, napisao je šef kijevske vojne uprave Sergij Popko na Telegramu. Aktivirana je uzbuna za zračni napad, rekao je Popko, ali 'zračna obrana nije djelovala', prenosi The Guardian.

Ubrzo nakon toga ukrajinske zračne snage objavile su da je bljesak 'povezan s padom satelita/meteora'.

Svemirska agencija Ukrajine: Najvjerojatnije je meteor

"Ne možemo identificirati što je to točno bilo, ali naša je pretpostavka da je to bio meteor", rekao je u četvrtak Igor Korniyenko, zamjenik voditelja kontrolnog centra u Ukrajinskoj nacionalnoj svemirskoj agenciji.

Međutim dodao je da nema dovoljno podataka da se utvrdi 'točna priroda' onoga što je moglo uzrokovati bljesak.

'Naši uređaji za promatranje pokazali su da se radi o snažnoj eksploziji. Snimili smo je i utvrdili gdje se dogodila', rekao je.

No glasnogovornik NASA-e zanijekao je ovu procjenu, rekavši novinskoj agenciji AFP da je dotični satelit 'još uvijek u orbiti'. Američka svemirska agencija objavila je ranije ovog tjedna da će povučeni satelit težak 300 kilograma ponovno ući u atmosferu u srijedu.

'Međutim taj se ponovni ulazak još se nije dogodio... Nijedan drugi NASA-in satelit nije ponovno ušao u atmosferu ranije danas', rekao je glasnogovornik NASA-e za AFP.

Svemirska letjelica Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI), koja se koristila za promatranje solarnih baklji, lansirana je u nisku Zemljinu orbitu 2002. i povučena je iz upotrebe 2018., objavila je NASA.

Nagađanja i mimovi zapljusnuli su ukrajinske društvene mreže nakon što je nekoliko kanala objavilo videosnimke koje prikazuju snažan bljesak kako obasjava nebo iznad Kijeva.

'Iako su društvene mreže zabavljene mimovima o letećim tanjurima... molimo vas da ne koristite službeni simbol zračnih snaga za stvaranje mimova!' navodi se u tvitu zračnih snaga.

U priopćenju od ponedjeljka, NASA je rekla kako očekuje da će većina svemirske letjelice RHESSI izgorjeti dok bude ponovno ulazila u atmosferu.

'No očekuje se da će neke komponente preživjeti ponovni ulazak', rekla je NASA, dodajući da je rizik od ozljede bilo koga na Zemlji nizak - otprilike jedan prema 2467.

  • +14
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia