TAJANSTVENI KRUG

Što je misteriozan pečat koji je na Marsu otkrila NASA?

08.12.2014 u 10:16

Pečat na Marsu
Bionic
Reading

NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter nedavno je na površini Crvenog planeta snimila neobičnu okruglu formaciju koja nalikuje golemom pečatu

Kako to obično biva, zbog pareidolije - sklonosti ljudske psihe da slučajno nastalim oblicima ili zvukovima u prirodi pripisuje posebno značenje – neki su na slici prepoznali ljudski lik bez glave, druge formacija podsjeća na pitu, a treće na površinu ljudskog mozga.

Znanstvenici za sada još nemaju neke konačne odgovore na pitanja kako je i kada nastao misteriozni otok promjera dva kilometra u području koje je poznato kao Athabasca; za sada mogu samo nagađati. Athabasca je područje u kojem su zabilježeni neki od najrecentnijih tokova lave na Marsu. Stručnjaci Jet Propulsion Laboratoryja stoga su na svojim službenim stranicama objavili pretpostavku prema kojoj je okrugli otok u glatkom moru lave djelo vulkanskih aktivnosti.

'Možda je lava navrla ispod ovog brežuljka i potisnula ga prema gore. Čini se da u brežuljku nedostaje neki materijal pa je također moguće da je sadržavao velike količine leda koje su isparile na vrućini lave', pišu NASA-ini stručnjaci.

U Athabasci postoji cijeli niz zagonetnih formacija koje znanstvenici pokušavaju objasniti. Smatra se da su one uglavnom nastale u kasnom amazonskom razdoblju, posljednjem dobu u razvoju Crvenog planeta koje je počelo prije tri milijarde godina, a traje i danas.

Neka rješenja možda bi mogle ponuditi detaljnije snimke koje planiraju napraviti kamerom visoke rezolucije High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), jednim od šest instrumenata kojima je naoružan orbiter. Uređaj vrijedan 40 milijuna dolara ima 0,5-metarski refleksivni teleskop koji snima rezolucijom od 0,3 m/pikselu, što znači da bilježi objekte manje od jednog metra.