MARIĆ NAKON PACKE IZ BRUXELLESA

Što je bilo, bilo je, ali zakon o kreditima će se mijenjati

18.05.2016 u 15:26

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade govorio je o problemu konverzije kredita u švicarskim francima i smanjivanju deficita te o planiranom smanjivanju parafiskalnih nameta za koje je kazao da se konkretni prijedlozi mogu očekivati koncem svibnja

'Što se kredita u švicarcima tiče, mislim da smo već komunicirali kako je konverzija kredita u francima  gotovo potpuno provedena i nema mogućnosti povratka natrag i promjene zakonskih propisa. S obzirom na impulse iz Europske komisije, vezano za elemente zakona koji je proveden, a koji nisu u skladu s odredbama Ugovora o pristupanju, potrebno je napraviti napore i te elemente ispraviti', kazao je Marić.

Govoreći o deficitu za prošlu godinu koji je bio manji od očekivanog, naveo je da je njegov fokus na proračunu za ovu i godine koje slijede.

'Mislim da smo promijenili praksu i da svi skupa vode računa o vjerodostojnosti hrvatskih politika. Sigurno da je to korak naprijed. Plan je za ovu godinu 2,6 posto BDP-a deficita što je devet milijardi kuna. I danas ste u obraćanju povjerenika i njihovih preporuka vidjeli da je jedno veliko poglavlje posvećeno javnom dugu i ja ih prihvaćam i slažem se s njima', istaknuo je Marić.

Upitan kada će početi smanjivanje parafiskalnih nameta, Marić je kazao kako se konkretan prijedlog može očekivati do kraja svibnja.