NA ISTOKU NIŠTA NOVOG...

Što hrvatski političari misle o pobjedi Vučića u Srbiji?

17.03.2014 u 19:20

Bionic
Reading

Uvjerljiva pobjeda Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na nedjeljnim izborima u Srbiji nije iznenadila političare u Hrvatskoj, koji uglavnom ne očekuju poteškoće u bilateralnim odnosima dviju zemalja

'Rezultatima izbora nisam iznenađen, s obzirom na najave i istraživanja koja su im prethodila. Na žalost, zadnji dogovori vezani uz procese na političkoj sceni u Srbiji ne daju puno nade da će doći do unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Hrvatske i Srbije', komentirao je HDZ-ov Gordan Jandroković, kojega zabrinjava nastup srbijanskog pravnog tima u protutužbi za genocid protiv Hrvatske pred Haškim sudom.

I Jozi Radošu (HNS) rezultati izbora u Srbiji su 'u velikoj mjeri u skladu s očekivanjima'.

Ističe da ti rezultati jasno definiraju buduću strukturu vlasti u Srbiji, koja će, očekuje, biti proeuropska.

'Ne očekujem poteškoće u odnosima Srbije i Hrvatske niti poteškoće na europskom putu Srbije, a jedini problem može biti preslaba opozicija, no to je unutarnja stvar Srbije', smatra Radoš.

Nedavni HDZ-ov poziv da Hrvatska povuče bezuvjetnu podršku Srbiji na putu za EU Radoš je odbio kao 'zamjenu teza'. 'Hrvatska ima vrlo jasnu poziciju, definirali smo naše odnose sa Srbijom i drugim zemljama regije i tu ne treba posebno dramatizirati. Naša podrška nije bezrezervna, jer bezrezervna podrška ne postoji. Ona je konstruktivna, a HDZ je zamijenio teze', tumači Radoš.

Laburist Dragutin Lesar ne vjeruje da će rezultati izbora u Srbiji značajno utjecati
na odnose te zemlje s Hrvatskom, jer je Srbija u fazi otvaranja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU.

'Hrvatska ionako nema svoju vanjsku politku, nego se ponaša po Brežnjevljevoj doktrini ograničenog suvereniteta. Mi imamo europsku vanjsku politiku', uvjeren je Lesar.

Očekuje da će se Vučić 'morati ponašati kao Ivo Sanader 2004.', da će se morati odreći Kosova i amortizirati unutarnje probleme, no smatra i da će za vanjskopolitički put Srbije biti važno i tko će biti budući ministar vanjskih poslova. 'Bilo bi zanimljivo da taj resor dobije Vuk Drašković, on je veliki europejac', rekao je Lesar.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je 48 posto osvojenih glasova Aleksandra Vučića 'ogroman politički potencijal za sređivanje stanja u Srbiji, rješavanje odnosa s Prištinom i ubrzanje procesa pristupanja EU'.

'Što se tiče odnosa s Hrvatskom i drugim zemljama u regiji, ne očekujem da će tu biti novih momenata, posebno ne onih negativnih', rekao je Pupovac, koji očekuje da će se nove srbijanske vlasti prije svega koncentirati na izlazak iz ekonomske krize i privlačenje stranih investicija.

'Ne očekujem da će odnosi u regiji biti u centru njihova interesa, mada to može ovisiti i o tome tko će biti ministar vanjskih poslova', rekao je Pupovac.

HDSSB-ovac Josip Salapić očekuje da će nova vlast u Srbiji prepoznati u Hrvatskoj ključnog partnera u regiji, kad je riječ o približavanju Srbije EU.

'Bilo bi dobro da nova vlast u Srbiji hrvatskoj nacionalnoj manjini da prava kakva uživaju nacionalne manjine u Hrvatskoj', kazao je Salapić, koji je uvjeren da srbijanska protutužba za genocid ne bi trebala ugroziti odnose između dviju država.