LUKY-EVA UDRUGA PITA

Što će stranke napraviti za Dalmaciju?

22.11.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u konobi 'Oštarija u Viđakovi' na Bačvicama u Splitu, Udruga Dalmacija je objavila 31 pitanje svim strankama i nezavisnim listama koje se kandidiraju na novim izborima za Sabor i očekuju njihov odgovor. Na osnovu odgovora Udruga će podržati program stranke ili liste koje nude rješenja ekonomskih i administrativnih problema regije Dalmacije

Od 31 pitanja, očekivano prvo je bilo kada i kako će se izvršiti decentralizaciju vlasti na svim razinama društva, te uspostava povijesne regije kao temelj ustroja i kulturnog identiteta RH? Nakon toga slijede tehnička pitanja o novom administrativnom ustroju, te pitanje na koji način misle, kao buduća Vlada RH, dostojno obilježiti dvije tisuće godina postojanja Dalmacije - kolijevke hrvatske države i hrvatske kulture?

Nakon upita u kojem ćete roku će se urediti birački popisi bez viška od nekoliko stotina tisuća nepostojećih glasača, slijedi set od 15 pitanja ekonomske naravi, koja se uglavnom odnose na gospodarstvo, nelikvidnost, PDV, reindustrijalizaciju zemlje, te poreze i odnose s bankama.

Mada je neformalni lider Udruge poznati pjevač Dragan Lukić Luky, u udruzi je aktivan i čelnik HUP-a Dalmacije Hrvoje Marušić, što između ostalog objašnjava visoku stručnost upita i veliki interes za čisto ekonomska pitanja. Na kraju je još desetak pitanja o ekologiji, kulturi, ribarstvu i gospodarskom pojasu na Jadranu.

Jedan od osnivača Udruge Dalmacija je bio i don Ivan Grubišić koji sada izlazi na izbore sa svojom neovisnom listom. Udruga ga podržava i za sada, po njihovom mišljnju, jedino njegova lista zadovoljava i nudi odgovor na 31 navedeni upit.

Udruga Dalmacija objavila je da će nakon izbora početi pripreme za obilježavanje dvije tisuće godina postojanja Dalmacije, od rimske provincije do hrvatske regije. Brojnim istaknutim članovima, danas se pridružio i poznati novinar HTV-a Đuro Tomljenović.

Sva pitanja Udruge Dalmacija strankama pogledajte ovdje