VLADAJUĆI U SVAĐI

Što će na kraju biti s porezom na prvu nekretninu?

10.10.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Koalicijski partneri u Vladi našli su još jednu točku razilaženja, a ovaj put radi se o ideji ukidanja porezne olakšice prilikom kupnje prve nekretnine. Članovi HNS-a oštro se protive ideji ministra financija Slavka Linića, a SDP-ov ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras upozorava da još ništa nije dogovoreno...

Ministar financija Slavko Linić u službenom je posjetu Washingtonu pa nije mogao objasniti koliko daleko je spreman ići kako bi proveo ideju, najavljenu preko Vladinog Twittera, o ukidanju porezne olakšice za kupnju prvog stana. Novinari su, potaknuti različitim interpretacijama HNS-a i SDP-a, nakon sjednice Vlade pitali dostupne ministre hoće li građani ostati bez tog važnog poticaja?

Gordan Maras, SDP-ov ministar poduzetništva, rekao je da još ništa nije dogovoreno: 'Neke stvari se mogu mijenjati. Još ništa nije definirano kao konačno, tako da ne vidim nikakav problem i moj stav je takav. To se treba do kraja i konkretno definirati te prenijeti i ne vidim nikakve probleme s koalicijskim partnerima.' Maras je tek usput dodao da je on svoj stan kupio uz taj poticaj.

Potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić jasno je dala do znanja da neće pristati na ukidanje porezne olakšice, a o tome još nisu ni razgovarali u Vladi: 'Informacija se pojavila u medijima i tek smo onda razgovarali o tome. Smatramo da poticaj treba ostati, s obzirom na gospodarske okolnosti i činjenicu da je velik broj neprodanih stanova, a i velik broj ljudi koji trebaju stan.'

Razilaženje u koaliciji još jednom nitko ne priznaje, a najava ukidanja porezne olakšice za prvi stan i dalje djeluje kao još jedan probni balon Ministarstva financija.