ODLAZAK ZA PAMĆENJE

Što će danas raditi Papa?

28.02.2013 u 08:22

Bionic
Reading

Benedikt XVI večeras u 20 sati postaje 'papa u miru'. Papa je odlučio, suprotno prvim nagađanjima, da ga se i dalje naziva 'Vaša svetosti'. Zadržat će ime i oblačit će bijeli talar, običan, bez dodatka preko ramena. Neće više nositi crvene cipele

Nosit će crne, a često i smeđe cipele koje je dobio na dar lani tijekom posjete Meksiku (gdje se rade odlične cipele) i koje Benedikt jako voli jer su mu ugodne i tople.

Kao znak kraja papinske vlasti predat će svoj prsten-pečat kardinalu komorniku (državnom tajniku Tarcisiu Bertonu) da bude uništen, kako nalaže tradicija, iako majstor koji ga je napravio moli da, poput onoga Ivana Pavla II, bude sačuvan u nekom muzeju.

Uništava se i olovni pečat njegova pontifikata. Osim toga, u 20 sati povlače se iz njegove okoline članovi švicarske garde koji ga kao papu čuvaju, a od tada do smrti će na njega paziti vatikanska policija (žandarmerija).

Posljednji dan njegova pontifikata zamišljen je tako da, rano i kako je uobičajeno, u privatnoj kapelici služi posljednju misu kao papa, a tijekom jutra u dvorani Clementina apostolske palače pozdravi kardinale koji su zaposleni u Vatikanu i one koji su možda već došli u konklavu koju će sutra, kako je najavljeno, službeno sazvati kardinal dekan Angelo Sodano.

Kraća ceremonija oproštaja uslijedit će u 16.55 sati na Trgu svetog Damasa gdje će ga pozdraviti kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone i drugi članovi dikasterija. Bit će postrojena švicarska garda. Na vatikanskome helidromu pozdravit će ga kardinal Sodano. Tijekom leta zvone zvona svih rimskih crkava.

Papa stiže u ljetnu rezidenciju u Castelgandolfo oko 17.15 sati, a zatim po posljednji put kao papa pozdravlja okupljene s balkona palače i javno izgovara posljednje riječi kao papa. U 20 sati nastupa vrijeme upražnjenja apostolske stolice.