ORUŽJA BUDUĆNOSTI

Stižu ubojiti dronovi koji bi u potpunosti mogli zamijeniti borbene zrakoplove

19.06.2017 u 18:46

Bionic
Reading

Tvrtka Kratos iz San Diega na sajmu aeronautike Le Bourget u Parizu javnosti će predstaviti dva najubojitija drona ikad napravljena, za koje se pretpostavlja kako bi svojim svojstvima mogli izmijeniti tijek budućih ratova

Kako pišu američki mediji, kalifornijska tvrtka Kratos  na najznačajnijoj poslovnoj aeronautičkoj manifestaciji u globalnim okvirima, koja počinje danas, predstavit će dvije bespilotne letjelice; XQ-222 Valkyre i UTAP-22 Mako, koje su nakon opsežnih testiranja u kalifornijskim pustinjama spremne za svjetsku premijeru.

Kako je najavio predsjednik Kratosa Steve Fendley, posjetitelji prestižnog sajma u predgrađu Pariza moći će uživo vidjeti sva letačko-borbena svojstva prototipa XQ-222 Valkyre, dok će demonstracija prototipa UTAP-22 Mako izostati jer taj porojekt tvrtka čuva u tajnosti.

Kratosovi dronovi odlikuju se dosad neviđenim manevarskim sposobnostima i visokom preciznošću, što ih čini savršenim za izviđanje, dok im brzina koja graniči s brzinom  zvuka omogućuje brze napade, a potom bijeg od protuzračne obrane.

Vojni analitičari koji su imali prilike vidjeti nove dronove u akciji zbog njihovih sposobnosti uspoređuju ih s mornaričkim borbenim zrakoplovima koji mogu uzlijetati i slijetati okomito tipa AV-8B Harrier namijenjenim izviđačkim i jurišnim zadacima.

Dronovi tvrtke Kratos mogli bi u potpunosti zamijeniti borbene zrakoplove Izvor: Društvene mreže / Autor: Warthog Defense

Ono što dva Kratosova drona razlikuje od njihova također ubojitog drona tipa MQ-1 Predator, koji se pokazao kao nezamjenjivo oružje u Iraku i Afganistanu, jesu borbeni dometi. Valkyre i Mako, naime, imaju dvostruko veći domet od najsuvremenijih borbenih lovaca tipa F-35 te mogu prevaliti 5.600 kilometara, što je razdaljina od Londona do New Yorka.

Testiranje Kratosovog drona Mako Izvor: Društvene mreže / Autor: Avidyne SDK

Prema riječima direktora Kratosa, cijena dronova mogla bi biti jamac njihovog uspjeha, budući da bi mogli stajati između dva i tri milijuna dolara po komadu. Usporedbe radi, jedan F-35 stoji u prosjeku 100 milijuna dolara, pa u tvrtki ne sumnjaju u uspjeh svojih bespilotnih letjelica.