KORIDORI za putovanja

Stižu li nam i Britanci? Njihova diplomacija dogovara zračne mostove s turističkim zemljama, među njima je i Hrvatska

24.06.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Britanski ministri pregovaraju o stvaranju 'zračnih mostova' s nekoliko europskih država, uključujući Španjolsku, Italiju, Grčku, Francusku, Tursku i Hrvatsku kako bi ljudima dopustili ljetovanje preko granice bez odlaska u karantenu po povratku kući

Austrija i Njemačka su također među državama koje razmatraju dužnosnici, piše The Guardian.

Države koje bi dijelile takozvani zračni most moraju, kako se navodi, imati mali broj zaraženih kako bi se Britancima dopustilo putovanje i povratak nakon 14 dana bez samoizolacije nakon toga.

Vladin izvor je rekao kako je popis fluidan i ovisi o stopi slučajeva na 100 tisuća stanovnika, ali izvještaj koji ima 12 država, a uključuje i Australiju, trebao bi imati putne koridore s Velikom Britanijom. Umjesto toga, raspravlja se o 'jezgri mediteranskih odredišta', kao i nekim u srednjoj Europi.

'Zračni mostovi podložni su intenzivnom nadzoru i to je prioritetno pitanje za vladu, u to nema nikakve sumnje', rekao je izvor.

Europska komisija je upozorila kako bi se diskriminirajućim moglo smatrati dopuštenje putnih koridora između nekih, a ne svih zemalja EU, svih sa sličnom stopom infekcije trebaju se slično tretirati.

Ministri ozbiljno razmatraju Španjolsku, Italiju, Grčku, Francusku, Tursku i Hrvatsku, a odredišta poputa Australije smatraju težim zbog promijene letova u državama gdje bi stopa zaraženosti mogla biti veća. Singapur i Bermudi su također uključeni u rasprave, ali kako se navodi u tekstu, fokus bi trebao biti na Europi. SAD se ne razmatra.

Pregled vladinog programa 14-dnevne kućne karantene za ljude koji dolaze u Veliku Britaniju treba se napraviti do 29. lipnja. Državni službenici odjela za promet, ureda za unutarnje poslove i ureda Vlade usavršavaju pojedinosti, a datum objave bi se mogao prolongirati za nekoliko dana.

Pregled vladinog kućnog karantenskog programa za 14 dana za ljude koji dolaze u Veliku Britaniju mora se obaviti do 29. lipnja. Državni službenici odjela za promet, ureda za unutarnje poslove i ureda vlade rade na dovršenju pojedinosti, a datum objave mogao bi se prenijeti za nekoliko dana.

Deseci zastupnika, uključujući i bivšu premijerku Theresu May, kritizirali su pravilo karantene zbog efektivnog isključivanja Velike Britanije iz međunarodnih putovanja.

'Pogledali bismo možemo li otvoriti zračne mostove, što bi se moglo bolje opisati kao hodnici za putovanja. To je nešto na čemu aktivno radimo', rekao je tajnik za promet, Grant Shapps.