CRVENO UPOZORENJE

Stiže nam nevrijeme opasno po život!

09.08.2013 u 15:48

Bionic
Reading

Hrvatsku će u petak navečer, a osobito u noći na subotu zahvatiti jako nevrijeme s obilnim kišama, tučama, vjetrovima pa čak i pijavicama, upozoravaju prognostičari

'Ako ste gledali stranicu Meteoalarma za petak, naša zemlja, kao i neke druge u regiji, označena je narančastom i crvenom bojom koja je znak najviše razine upozorenja', rekao je za tportal dežurni prognostičar DHMZ-a.

Prema legendi Meteoalarma, crvena boja, kojom su označene zagrebačka, karlovačka i riječka regija, znači da je prognozirano izuzetno opasno vrijeme, iznimno intenzivan meteorološki događaj: velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

'Nakon iznimno vrućih noći, koje su bile opasne po zdravlje, sutra u poslijepodnevnim satima očekuju se velike nestabilnosti. Prema tim ocjenama može biti olujnih vjetrova koje potiče jaka suša - vjetrovi su mnogo jači nego kada je vjetar vlažan. Vrlo vjerojatne pojave bit će tuče i oluje, no moguće su i obilne oborine, i to ponajprije u noći na subotu u Gorskom kotaru i u Karlovačkoj županiji. Na području sjevernog Jadrana, osobito uz istarsku obalu, moguće su i pijavice koje ondje nisu rijetkost', rekao je prognostičar.

Na naše pitanje trebaju li gosti kampova na Jadranu biti na oprezu, odgovorio je da će petak na subotu biti najopasniji. 'More je jako toplo, mjestimice je temperatura i iznad 28 stupnjeva, a sada nam stiže dosta nestabilan i nešto hladniji zrak. Nakon toga dolazi i bura, a sve to može uzrokovati pojavu pijavica', objasnio je.

Veliki ciklonalni poremećaj koji će doći u naše krajeve u srijedu je već poharao Njemačku. Prema tamošnjim medijima snažne padaline i oluje najveće su štete uzrokovale u južnim i istočnim dijelovima zemlje. Oluja je zahvatila i centar Berlina. Mnoga oborena stabla nanijela su velike štete na parkiranim automobilima, a brojni prizemni katovi objekata ostali su pod vodom.

Posljedice nevremena u Njemačkoj