zastupnik kritizira

Stipo Mlinarić: 'Odštetu za civilne žrtve rata treba naplatiti od Srbije...Ovo je jako opasan zakon koji će nažalost izjednačiti žrtvu i agresora'

09.07.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić ocijenio je u petak da je Zakon o civilnim žrtvama rata jako opasan zakon koji će izjednačiti žrtvu i agresora, a premijera je pozvao da ga povuče te da podigne tužbu protiv Srbije, od koje treba i naplatiti odštetu srpskim žrtvama

„Ministar Tomo Medved i HDZ su me pokušali prikazati kao ekstrema koji je protiv civilnih žrtava rata, što je notorna laž. Jučer je Milorad Pupovac, iako sa zakonom nije baš skroz zadovoljan, na tiskovnoj konferenciji potvrdio da je da je to iskorak da se riješi problem civilnih žrtava rata srpske nacionalnosti koji su bili na okupiranom području", izjavio je Mlinarić na konferenciji za novinare u Saboru.

Najveći problem je da bi sve civilne žrtve rata koje trebaju biti obeštećene ovim Zakonom trebale biti obeštećene iz proračuna Republike Srbije i onda nikakvih problema ne bi bilo, dodao je.

Mlinarić je upozorio da se, ako hrvatski porezi obveznici budu plaćali i jedne i druge civilne žrtve rata, iščitava da se ovim Zakonom želi provući da je to bio građanski rat što srbijanska politika pokušava učiniti 30 godina, a to će kroz ovaj Zakon i napraviti.

Ako hrvatska država obeštećuje jedne i druge i treće, dvoje civile i ratne vojne invalide, onda se, istaknuo je Mlinarić, postavlja pitanje tko je izvršio agresiju na Republiku Hrvatsku, ako državni proračun RH sve to plaća.

Stipo Mlinarić komentirao novi zakon o civilnim žrtvama rata Izvor: Reuters / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

„Ovo je jako opasan zakon koji će nažalost izjednačiti žrtvu i agresora. Neće se znati tko je agresor, a tko žrtva“, upozorio je.

„Ministar Medved i premijer Andrej Plenković trebali bi povući ovaj Zakon, ne dati ga na glasovanje u četvrtak, pričekati jesen, još jedanput s pravnicima napraviti taj Zakon kako treba i u tome vremenu da Hrvatska napokon, nakon 30 godina, digne tužbu protiv Republike Srbije. Sve nam ide u prilog, po presudama Haaškog suda imamo pravo na odštetu“, smatra Mlinarić.

„Ja im savjetujem da povuku taj zakon, da pokrenu tužbu prema Srbiji i onda neka sve žrtve rata, neka budu obeštećeni svi, ali od onoga tko je krivac za rat, a to je Republika Srbija“, poručio je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.