spašavanje u rizičnim situacijama

Stipe Božić: Ne treba naplaćivati sve usluge HGSS-a, no neke ipak treba

01.03.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Poznati hrvatski planinar Stipe Božić prokomentirao je rad HGSS-a te se osvrnuo na spašavanje u rizičnim situacijama

Poznati hrvatski planinar i alpinist Stipe Božić gostovao je u Novom danu televizije N1 te se osvrnuo na spašavanje u rizičnim situacijama. Božić kaže da se ne može reći da je HGSS najbolje organizirana služba jer tu je i MUP. 'Nedostaje pripreme i koordinacije jer da je toga bilo, ne bi bilo toliko problema', rekao je.

'Mi smo svi za sve. Kada neka situacija zakaže, onda će sve stanice skočiti i pomoći. U ovom slučaju je koordinacija bila slaba, pogotovo jer se optužuje vozače s ljetnim gumama. Policija ih je morala preusmjeriti i zabraniti im prolaz rampama. Cestari su morali poslati na ta područja svu mehanizaciju jer nije to toliki snijeg kao u Norveškoj, Švicarskoj ili Austriji', dodao je.

Dodaje da je u HGSS-u važan motiv. 'Mi jesmo služba i jesmo u zakonu i dio smo sustava civilne zaštite. Ima 25 stanica po Hrvatskoj s 1000 ljudi i vrlo je teško doći do značke HGSS-a. Motiv je teško naći u redovnim službama, ali mi uvijek sa svojom brojnošću možemo skočiti bilo gdje, bilo kada i na bilo kojem mjestu', rekao je.

  • +14
Mjesto na kojem se dogodio divljački incident na Platku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Što se novca tiče, kaže da je u zadnjih 15-ak godina postignut napredak. 'Dobro smo opremljeni, ali nedostaje nam infrastruktura. Naši kolege vatrogasci gotovo u svakom selu imaju vatrogasni dom, a mi imamo svega tri prostora', napomenuo je.

'U Hrvatskoj imamo ozbiljnu civilnu zaštitu s desecima tisuća članova, ali nemojmo zaboraviti da su sudionici tog sustava i naši kolege vatrogasci, Crveni križ i ostale organizacije. No nedostaje povezanost tog sustava, možda i ljubomore države s obzirom na volontere jer volonteri nisu po njima ozbiljni, ali vidjeli smo da oni izgaraju do kraja', rekao je.

Božić kaže da su oni dobrovoljci i njihove usluge ne bi trebalo naplaćivati, ali neke druge stvari, poput korištenja helikoptera i druge opreme, treba. 'Mit je da češki turisti idu u japankama na planine. Mi smo u cijeloj povijesti možda jednom vidjeli japanke', dodao je.