Na smanjenje plaće sabornicima od deset posto pristao bih odmah, pod uvjetom da to vrijedi za cijeli državni aparat, kazao je neovisni zastupnik Dragutin Lesar za 24 sata. Time bi se poslao dobar signal javnosti u ovim kriznim vremenima.

Lesar je uočio i niz drugih, velikih i skrivenih izdataka koji su nedostupni kontroli javnosti, a jako opterećuju državnu blagajnu.

'Predsjednici i članovi uprava javnih poduzeća imaju kreditne kartice čiji su troškovi proglašeni poslovnom tajnom i nema šanse da ih doznate', kaže Lesar. HEP, primjerice, grca u gubicima, a stalno se pojavljuje kao jedan od najvećih sponzora sportskih klubova.

Besplatno parkiranje sabornicima na Tuškancu, što je posebno razgnjevilo građane, Lesar bi također odmah ukinuo.

U ovoj godini Sabor je za zastupnički prijevoz, odvojeni život i rad na terenu dao dva milijuna kuna, za opremanje parlamenta 1,8 milijuna kuna, za umjetničke slike 400.000 kuna. Za saborsku televiziju izdvojili su 700.000 kuna, za službena putovanja 6,2 milijuna, za reprezentaciju 2,2 milijuna kuna.

Saborski zastupnik na temeljnu plaću veću od 15.000 kuna može dodati 1.700 kuna naknade za posjete izbornoj jedinici u kojoj je izabran, 1.000 kuna za odvojen život te još 2.500 kuna koje dobiva za stanovanje u metropoli, plus 500 kuna za režije.

Svi državni tajnici, a njih je u hrvatskoj Vladi trenutačno čak 58, imaju pravo na službeni automobil 24 sata na dan, kao i na vozača. Jednu su državnu tajnicu ovog ljeta zapazili na moru sa službenim vozilom, a prema jednoj zasad nepotvrđenoj priči, jedan je državni tajnik slao službeni automobil u okolicu Zagreba po oboljelu mačku.