POPLAVE SU UNIŠTILE SVE

Štete na poljoprivredi oko sto milijuna kuna

21.05.2014 u 18:58

Bionic
Reading

Na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije, odnosno općina Drenovci, Gunja i Vrbanja poplavljeno je 5.178 hektara poljoprivrednih površina, a prema prvim preliminarnim procjenama moguće štete u poljoprivredi, izravne štete na usjevima, nasadima i stočnom fondu mogle bi dosegnuti i do 100 milijuna kuna, objavljeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede

Pritom ističu da će konačna procjena biti moguća tek kada se voda povuče s poplavljenih područja te nakon uvida u stanje usjeva i kompletne evidencije svih životinja, kao i štete nastale na poljoprivrednim objektima i mehanizaciji.

Ministarstvo najavljuje da će Vlada donijeti odluku o pomoći poljoprivrednim proizvođačima s poplavljenih područja za obnovu stočnog fonda i nabavu repromaterijala za ponovljenu sjetvu. Među najavljenim mjerama je i da će poljoprivrednici na poplavljenim područjima biti oslobođeni plaćanja zakupa za državno poljoprivredno zemljište, planirana je i žurna isplata preostalog iznosa izravnih plaćanja poljoprivrednicima, a HBOR bi korisnicima kredita na tom području privremeno obustavio prisilnu naplatu i omogućio moratorij i reprogram.

Od Europske komisije će se pak zatražiti primjena 'više sile' kako bi pogođeni poljoprivrednici ostvarili jednaka izravna plaćanja za proizvodnu 2014. na koja bi imali pravo prije nego što je poplava uništila njihove resurse, a zatražit će se i da im se avansno isplati 50 posto izravnih plaćanja za 2015..

Iz Ministarstva navode kako Hrvatska ima ukupno 1.026.701 hektar poljoprivrednih površina, a da je prema dosadašnjim procjenama pod vodom ukupno 5.178 ha ili 0,50 posto svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj. Najvećim dijelom radi se o poplavljenim usjevima žitarica i uljarica, od toga soje 34 posto, pšenice 27,6 posto, a kukuruza 23,6 posto.

Podsjećaju i na aktivnosti vezane uz sanaciju šteta u poljoprivredi te izvlačenja i smještanja životinja s poplavljenog područja.

S poplavljenih područja Gunje, Rajeva sela i Račinovaca, ali i iz okolnih mjesta (Posavski Podgajci, Drenovci, Đurići, Vrbanja), prema podacima Ministarstva, do sada je evakuirano 7.665, odnosno oko 65 posto od ukupno registriranih životinja.

Životinje su izmještene na 20-ak farmi koje su se prijavile za prihvat životinja te u objekt u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede u Borovom Selu, a priprema se još 20-ak farmi za potencijalni prihvat. Za zbrinute životinje je osigurana stalna veterinarska skrb i stočna hrana, a u tijeku je i zbrinjavanje preostalih nezbrinutih životinja.

Stoga iz Ministarstva pozivaju građane s poplavljenih i ugroženih područja da se jave u lokalne krizne stožere ili u veterinarske organizacije i prijave gdje su i koje količine stoke izmjestili u svom vlastitom aranžmanu (prijatelji, rodbina, kumovi, poznanici) jer o tim životinjama trenutno nemaju podatke.

Iz Ministarstva ujedno najavljuju da će o svom trošku nastaviti evakuaciju i zbrinjavanje preostalih živih životinja, neškodljivo uklanjanje lešina životinja, kao i dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju, čišćenje gospodarstva, klinički pregled životinja i postupanje u skladu u slučaju sumnje na zarazne bolesti. Ministarstvo će financirati i utvrđivanje zdravstvenog statusa životinja koje se vraćaju, kao i njihov povratak (prijevoz) na matičnu farmu te nabavku i distribuciju stočne hrane u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i poduzimanje svih fitosanitarnih mjera.

Najavljuju i da će Savjetodavna služba i Hrvatska poljoprivredna agencija po povlačenju vode obići sva poljoprivredna gospodarstva i ponuditi savjetodavnu pomoć u spašavanju usjeva i stoke.

Očekuje se da će po povlačenju vode i prosušivanju tla biti moguće presijati poljoprivredne površine koje su poplavljene, posebice zamjenskim kulturama (kukuruz, krmne kulture), kao i da će se dio usjeva uspjeti održati, posebice pšenica.

No, ističu, uslijed visokih temperatura i vlage mogle bi se pojaviti bolesti na usjevima, zbog čega će Savjetodavna služba dati upute o zaštiti te preporučiti koje sorte zasijati s obzirom na kraću vegetaciju.