SLIJEDI PRANJE I DEZINFEKCIJA

Šteta u Posavini bit će popisana do ponedjeljka

19.06.2014 u 08:42

Bionic
Reading

U poplavljen selima Posavine do sada je popisana šteta na 2.800 kuća što znači da je iz njih izbačen neupotrebljiv namještaj, kućanski aparati, stolarija i smeće, koje svakodnevno na deponij odvoze kamioni. U Gunji, Račinovcima, Rajevu Selu, Đurićima, Štitaru, Strošincima i drugim selima nastalo je oko 100 tisuća tona otpada. Za usporedbu, u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji godišnje nastane 66 tisuća tona komunalnog otpada

Sav taj neupotrebljiv glomazni materijal prvo se treba iznijeti iz kuća i gospodarskih zgrada i natovariti na gomile s kojih bageri tovare u kamione. Tek onda kreće popis šteta, koja je već odmakla, objašnjava nam Zdravko Kelić, načelnik županijskog stožera zaštite i spašavanja.

Kaže da je posao ogroman, jer je već popisivanje vrlo zahtjevno s obzirom na to da 2.800 kuća znači toliko kućnih brojeva, dok je objekata znatno više.

'Ovaj broj treba pomnožiti s barem četiri, jer su u pravilu uz kuće veliki gospodarski objekti. Do sada smo veliku većinu uspjeli očistiti i popisati štete. Zato su bageri i kamioni svaki dan na terenu, a radnicima zaposlenima na javnim radovima pomažu mještani i volonteri', rekao je Kelić tportalu.

Poseban problem bile su uginule životinje, koje su sada sakupljene u jednu jamu s preko 250 lešina. Jama je sanirana i prekrivena, a otvorena je ostavljena jedna četvrtina za zaostale lešine ako se pojave u selima.

Nakon popisa štete ovako teče sanacija i obnova: odvozi se krupni otpad, vatrogasci čiste i peru sav prostor, slijedi dezinsekcija i deratizacija, nastupaju strojevi za izvlačenje vlage, zatim HEP i vodovod provjeravaju i popravljaju električne, plinske i vodovodne instalacije.

U selima je još ostalo 600 do 700 kuća za očistiti od glomaznog otpada, a najviše u Gunji, koja je najveće mjesto, no do ponedjeljka bi svi ti kućni brojevi trebali bi biti spremni za pranje i ostale spomenute faze.
Posljednjih tjedan dana, na terenu je radilo oko stotinu vatrogasaca, a danas je odlučeno, kaže Kelić, da se njihov broj poveća na 150 radi ubrzanja radova. Za njima deratizaciju i dezinfekciju obavljaju veterinarske ekipe, a Crveni križ dolazi s isparivačima. O veličini kuća i stupnju vlažnosti ovisi koliko će ovi strojevi morati raditi na pojedinom kućnom broju.

U posljednja dva i pol tjedna, od 29. svibnja, građevinski inženjeri Hrvatska komora inženjera građevinarstva procjenjuju građevinske štete na objektima. Na osnovi njihovih izvještaja Ministarstvo graditeljstva procijenit će kojim će se vlasnicima morati izgraditi nove kuće, kojima će pomoći u obnovi većih i manjih oštećenja. To je rezultat sporazuma s ministarstvom po kojemu 300 članova komore doniraju po jedan radni dan za obavljanje ovog posla.

O njihovu izvještaju ovisi koliko će se postaviti objekata u kontejnerskom naselju, koje će Vlada izgraditi za one koji su ostali bez kuća, što bi se trebalo znati nakon 1. srpnja.
Na javnim radovima u Drenovcima zaposleno je 380 osoba, u Gunji 300, a u Vrbanji 80 osoba. S njima rade brojni mještani, vlasnici poplavljenih imanja i volonteri.