ELEMENTARNA NEPOGODA U OSIJEKU

Šteta milijardu kuna, a vodeni val tek stiže

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 09.06.2010 14:35
  • Objavljeno 09.06.2010 u 14:35
oluja poplava poplave Slavonija Osijek

oluja poplava poplave Slavonija Osijek

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Štete prouzročene velikim količinama oborina i poplavama u Osječko-baranjskoj županiji ogromne su i procjenjujem ih na otprilike milijardu kuna, rekao je danas župan Vladimir Šišljagić, proglasivši drugi put ovog proljeća elementarnu nepogodu

Štete su nastale na poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima, livadama, pašnjacima, šumama, stoci, građevinama, opremi, zemljištu i obrtnim sredstvima, kod fizičkih i pravnih osoba, a preciznu štetu procijenit će povjerenstva u općinama i gradovima.


Šišljagić je ustvrdio da šteta nije konačna jer Dunav od jučer raste po dva centimetra na sat i praktički se ulijeva u Dravu podižući i njezin vodostaj. Već se izlio u Aljmašu, Zeleni otok je potopljen, poplava prijeti i vikend-naselju Karašica nedaleko od Osijeka, a na Batini se već danima postavljaju nasipi. Kulminacija vodnog vala očekuje se za vikend.

Jučerašnjim zaključkom Skupštine OBŽ-a pozvana je Vlada RH da osigura pravednu naknadu poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave zbog nastalih šteta. Župan je zahvalio Vladi što je pristala pokriti troškove javnim službama nastale zbog aktivnosti koje provode radi obrane od poplave.

'S obzirom na to da je nepogoda zahvatila svih pet slavonskih županija, pozvat ću na sastanak njihove župane da bismo uskladili aktivnosti i pronašli način za pokrivanje nastalih šteta u što većem dijelu', rekao je župan Šišljagić.

Elementarnu nepogodu proglasio je i 28. svibnja zbog velikih količina padalina koje su pričinile štete na jesenskim i proljetnim usjevima. Tada su štete zabilježene u 29 općina i gradova u županiji, dok preostalih 13 nije prijavilo štetu.

Osiguravajuće kuće ne osiguravaju usjeve od poplava i suša, a seljacima za lanjske štete nije nadoknađena nijedna kuna. Prošle godine suša je izazvala štetu od 300 milijuna kuna, a ove imamo puno teže posljedice. U državnom proračunu predviđeno je samo dvadeset milijuna kuna za naknadu štete. Znali smo da je to nedovoljno i tražili smo veća sredstva, no Sabor to nije prihvatio. Vlada mora reagirati i pomoći ljudima koji su ostali bez ičega, a moraju vraćati kredite za sjetvu. Gdje ćemo stići ako u saniranju šteta od elementarnih nepogoda pomažemo drugim narodima, a svome ne', zaključio je župan Vladimir Šišljagić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi