najveći rival

State Department osnovao 'Kinesku kuću' za osmišljavanje politike prema Pekingu

16.12.2022 u 21:47

Bionic
Reading

State Department u petak je pokrenuo svoju dugo planiranu unutarnju jedinicu 'Kineska kuća' ('China House') koja će pomagati u proširivanju i izoštravanju politike SAD-a prema najvećem geopolitičkom rivalu

Državni tajnik Antony Blinken u svibnju je najavio osnivanje Kineske kuće, istaknuvši da će ona biti integrirani tim koji će koordinirati i implementirati američku politiku u brojnim područjima i regijama.

'Razmjer i obujam izazova koji predstavlja Narodna Republika Kina testirat će američku diplomaciju kao ništa do sada', kazao je Blinken u svibnju.

Blinken je u petak službeno otvorio jedinicu formalnog naziva Ured za koordinaciju prema Kini (Office of China Coordination), naglasivši da će ta jedinica osigurati da je SAD u stanju 'odgovorno upravljati' suparništvom s Kinom, prema priopćenju State Departmenta.

U sklopu Kineske kuće stručnjaci za Kinu iz raznih odjela State Departmenta koordinirat će rad 'svakog regionalnog odjela i stručnjaka za međunarodnu sigurnost, ekonomiju, tehnologiju, multilateralnu diplomaciju i strateške komunikacije', kazao je Blinken prema priopćenju.

Kineska kuća zamijenit će 'China desk' State Departmenta, ali će ju i dalje nadgledati Rick Waters, zamjenik podtajnika za Kinu, Tajgan i Mongoliju pri Odjelu za istočnu Aziju i pacifičke poslove.