SVE PO ZAKONU

Starica koju je oborio policajac u Osijeku - dobit će prijavu!

17.12.2015 u 17:04

Bionic
Reading

Policijski službenik jučer u središtu Osijeka nije oborio stariju ženu na pločnik jer je prešla pješački prijelaz na crveno, nego jer je višekratno ignorirala njegov zahtjev da stane i pokaže mu osobnu iskaznicu, pojašnjeno je danas iz PU osječko-baranjske

Nakon što ju je uočio u počinjenju prekršaja na raskrižju ulica Prolaz Ante Slavičeka i Hrvatske Republike, službenik Postaje prometne policije Osijek prišao joj je kako bi utvrdio njezin identitet, no ona je nastavila kretanje nogostupom.

'Policijski službenik je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio je da se postupak snima te joj naredio da se zaustavi, na što se oglušila. Policijski službenik potom je uporabio tjelesnu snagu kako bi joj onemogućio daljnje kretanje', navodi glasnogovornik PU-a Darijo Premec.

Budući da je žena, prema policijskom izvješću, uz glasno negodovanje pružala i aktivan otpor pokušavajući se osloboditi zahvata, 'policijski je službenik nastavio s uporabom tjelesne snage'.

Ubrzo je dobio i pojačanje pa su ženu vezali lisičinama i priveli je radi utvrđivanja identiteta te utvrdili da se radi o 66-godišnjoj hrvatskoj državljanki. Pregledom su utvrdili da nije ozlijeđena prilikom intervencije, a zbog počinjenih prekršaja uručit će joj obvezni prekršajni nalog, navode u priopćenju.

Načelnik Policijske uprave ocijenio je uporabu sredstava prisile opravdanom. Pregledavši snimku policijske intervencije, i Općinsko državno odvjetništvo zaključilo je da policajci nisu postupali protupravno.

Snimka policijske kamere potvrđuje istinitost policijskog izvješća, ali i otvara pitanje prekomjerne uporabe sile te spuštanja starije i znatno slabije osobe na pod. No budući da se evidentno oglušila o policijsku naredbu, nastavila kretanje i ignorirala zahtjev za utvrđivanje identiteta, policijskom službeniku nije preostalo drugo nego da je zaustavi silom. S obzirom na to da se i tada opirala i nastojala pobjeći, usput vrijeđajući policajca, postupanje je – ma koliko brutalno izgledala primjena zakona – čini se ipak bilo opravdano.