KAOS NA HRT-U

Stankovića i Sutlića posvađale krađe na putnim troškovima

12.10.2009 u 14:25

Bionic
Reading

Aleksandar Stanković traži ostavku ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića zbog katastrofalnog stanja na javnoj televiziji, koje traje otkad je Sutlić zasjeo u direktorsku fotelju

Iako je financijsko stanje HRT-a katastrofalno, pad gledanosti bilježi se iz dana u dan, direktor HRT-a Vanja Sutlić na današnjem je Zboru radnika ustvrdio je kako je 'ponosan na dosadašnji rad te kako je siguran da će HTV kraj godine dočekati s najboljom gledanosti'.

Naime, na današnjem radničkom zboru najviše se vremena raspravljalo o odluci da se troškovi prijevoza svima izjednače. Tako bi oni koji žive, primjerice, u Varaždinu a na posao dolaze u Zagreb dobivali mjesečno 290 kuna, tj. pokaz ZET-a. Do sada su dobivali i više od tisuću kuna, ovisno o mjestu stanovanja.

Ovakvim izjednačavanjem ne samo da su oštećeni i diskriminirani zaposlenici koji žive izvan glavnog grada, već je i vrh nacionalne javne TV kuće pokazao kako se ne zna boriti s onima koji su zloporabili putne troškove. Jedan od kritički nastrojenih novinara HTV-a, ali je želio ostati neimenovan, kaže kako je mnogo onih koji žive u Zagrebu, a prijave se primjerice u Virovitici. 'No nadležne službe u kući nisu bile sposobne ući u trag onima koji su varali na putnim troškovima pa su svima dali ZET-ov pokaz. Što će onome koji živi u Varaždinu taj pokaz', pita se ugledni novinar i urednik HTV-a.

Aleksandar Stanković

'Jasno je da Sutlić nema namjeru dati ostavku, a problem troškova za prijevoz pokušao je prebaciti na sindikate', kazao je Željko Valčić, predsjednik podružnice Sindikata novinara na HRT-u. I Nikola Kristić, predsjednik ogranka HND-a ne vjeruje kako bi Sutlić mogao dati ostavku.

No čini se da Valčić razmišlja poput Stankovića, traži kadrovske promjene i kažnjavanje odgovornih. 'Zalažem se za detektiranje problema na svim razinama koji se nagomilavaju dvije godine. Odgovorni za ovakvo stanje moraju biti kažnjeni. Promjene su nužne', zaključuje Valčić.

Današnji Stankovićev istup nastavak je oštrih kritika koje ravnatelju upućuju najugledniji i najgledaniji novinari-urednici i voditelji HTV-a. Prije njega najžešći kritičar Sutlića i urednice informativnog programa Hloverke Novak Srzić bio je Denis Latin. Kritičnost prema Sutlićevu radu i rezultatima Latina je koštala skidanja 'Latinice' s programa, a plaća mu je smanjena za dvije trećine. Želimo vjerovati da Latinova sudbina neće stići i Stankovića tj. da će Denisu Latinu biti vraćen zasluženi status, ali to je veliko pitanje s obzirom na čvrstu ruku kojom Prisavljem vladaju Sutlić i Hloverka.