REAKCIJE ČELNIKA

Stanje u Gazi je nepodnošljivo

20.07.2014 u 23:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je ozbiljno zabrinut zbog sve većeg broja žrtava u sukobima Izraela i Palestinaca, javljaju svjetske agencije

Obama je drugi put u tri dana razgovarao telefonom s Netanyahuom. Rekao mu je da Izrael ima pravo na samoobranu i opetovao da Sjedinjene Države osuđuju Hamasove napade na Izrael.

'Predsjednik je usto izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava među palestinskim civilima i zbog gubitaka među izraelskim vojnicima', rekla je Bijela kuća u priopćenju o tom razgovoru, a prenosi Reuters. 'Predsjednik je istaknuo da će SAD tijesno surađivati s Izraelom i s regionalnim partnerima na postizanju trenutačnog prekida vatre, kao i potrebu zaštite civila - u Gazi i u Izraelu', navodi se u priopćenju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Izrael da 'učini puno više' za zaštitu civila u vojnoj ofenzivi u Pojasu Gaze, javlja AFP.

'Izrael mora učiniti puno više za zaštitu (palestinskih) civila', rekao je Ban novinarima u Dohi gdje je počeo bliskoistočnu turneju kako bi zaustavio sukob Izraela i palestinskog Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s katarskim ministrom vanjskih poslova Haledom al Atijom, UN-ov glavni tajnik je rekao da je izraelsko-palestinski sukob u Gazi 'otvorena rana i sada moramo spriječiti krvarenje'.

Katarski ministar vanjskih poslova osudio je pogibiju više desetaka Palestinaca u Pojasu Gaze u nedjelju nazvavši je 'pokoljem' i pozvao na prekid vatre koja će osigurati ukidanje blokade u priobalju.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas koji boravi u posjetu Kataru zatražio je izvanrednu sjednicu UN-ova Vijeća sigurnosti nakon pogibije najmanje stotinu Palestinaca u Gazi u nedjelju. 'Tražim da se održi izvanredna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti', rekao je Abas u televizijskom nastupu, dodavši da je stanje u Gazi 'nepodnošljivo'.

Gotovo stotinu Palestinaca poginulo je u nedjelju u izraelskom bombardiranju predgrađa Gaze, što je najveći broj žrtava u jednome danu od početka sukoba u Pojasu Gaze, gdje je poginulo i 13 izraelskih vojnika.

Trinaesti dan akcije 'Zaštitni rub' u kojemu je u pojasu Gaze poginulo 97 ljudi, najkrvaviji je dosad. U izraelskoj ofenzivi dosad je poginulo najmanje 435 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno, uglavnom civila.