POPLAVE NA SISAČKOM PODRUČJU

Stanje je kritično! U pomoć stiže još 300 vojnika!

  • +60

Vodostaji rijeka u četvrtak

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

'Stanje na terenu je izuzetno ozbiljno', poručili su iz ureda sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. U pomoć lokalnoj zajednici i stanovnicima poplavom ugroženih područja Sisačko-moslavačke županije danas stiže dodatnih 300 pripadnika Namjensko organiziranih snaga OS RH

Oni će se s transportnim vozilima i radnim strojevima pridružiti ekipama na terenu i Gardijskoj motoriziranoj brigadi Hrvatske kopnene vojske, čijih je 100-tinjak pripadnika jučer angažirano u naselju Letovanić.

Mjesta uz Kupu i Savu u Sisačko-moslavačkoj županiji u strahu čekaju vrhunac vodenog vala, a najkritičnije je u Letovaniću, Starom Brodu i Topuskom, gdje se rijeka Glina prelila preko nasipa.

Lovrić Merzel je od županijskog vatrogasnog zapovjednika Mije Brlečića zatražila da digne sve raspoložive profesionalne vatrogasne postrojbe te da zatraži pomoć profesionalnih vatrogasaca iz drugih županija, a pozvala je i gradonačelnike i načelnike općina da shvate ozbiljnost situacije.

'Apeliram i molim sve gradonačelnike i načelnike općina da shvate ozbiljnost situacije i dignu sve svoje komunalne službe i raspoložive resurse u pripremi materijala, ljudstva, tehnike, svega što bi omogućilo bržu i lakšu intervenciju u ovo vrijeme izuzetno ozbiljnog stanja sigurnosti građana i njihove imovine', pozvala je sisačko-moslavačka županica.

Na području Pokuplja od Šišinca i Brkiševine je ogroman vodeni val. Vojska je radila cijelu noć zajedno s vatrogascima i mještanima.

Ivica Perović, načelnik općine Lekenik, kaže kako je stanje izuzetno teško. Na nasipu u Žažini je od krune nasipa podignuto još 70-cm jer je voda došla do vrha i postojala je mogućnost za prelijevanje. 'Radilo se i u Letovaniću cijelu noć i tamo je stanje izuzetno kritično, a voda se počela prelijevati preko nasipa i ceste. Morali smo angažirati i Gorsku službu spašavanja. Neke stanovnike morat ćemo evakuirati, a organiziramo i prijevoz hrane i pitke vode. Stanje je izuzetno teško i borimo se svim raspoloživim snagama, uz potporu vojske, vatrogasaca, mještana i Gorske službe spašavanja.

Teško će se obraniti pojedina naselja, a branit ćemo nasip u Žažini. Letovanić je već upitan i vidjet ćemo što ćemo moći napraviti. Teško mi je davati procjene jer vodeni val još uvijek dolazi', kazao je načelnik Perović.

Vojska, vatrogasci, pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje i mještani neprestano nadziru kritična područja. Cijelu noć proveli su na terenu, a od ranog jutra stižu i novi kamioni s pijeskom. Podižu se i pojačavaju zečji nasipi kako bi pomogli stanovnicima sisačkog područja čiji su domovi ugroženi. Zbog poplave je zatvorena i dionica državne ceste D36 Sisak-Popovača (kod šume Brezovica), a obilazak je preko Ivanić Grada te Lijeve i Desne Martinske Vesi.

Vodeni val danas bi trebao proći i kroz sam Sisak, zbog čega je Državna uprava za zaštitu i spašavanje uputila zahtjev za angažiranjem dodatnih vojnika OS RH u obrani od poplave.


Vodostaj Kupe i Korane u padu

Iako je vodostaj Kupe u opadanju, i dalje su na snazi izvanredne mjere na području Karlovca.

Kiša je padala i noćas, ali karlovačke rijeke su i dalje u padu. Vodostaj Korane spustio se na 778 cm, a Kupe na 776 cm. I dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Zbog izlijevanja vode brojne državne, županijske i lokalne ceste i dalje su zatvorene za promet, a očekuje se da će takva situacija potrajati još nekoliko dana. Potopljen je i podvožnjak na Ilovcu te promet regulira policija. Cesta na Logorištu i Mostanju od jutros je prohodna za vozila.

Vodostaj Like u opadanju, lokalne ceste i dalje pod vodom

Na području Kosinjske doline u Lici još su pod vodom lokalne ceste za Donji Kosinj, Rudinku, Šušanj i Kosinjski Bakovac.

Protekle noći u Lici je palo oko 17 litara oborine po metru četvornom, no vodostaj rijeke Like i dalje je u laganom opadanju, pa se sljedećih sati očekuje znatno manji priljev vode u akumulaciju Kruščica, doznaje se od voditelja ispostave Hrvatskih voda za Liku, Mladena Vodičke.

Na području Kosinja voda je zasad ušla u podrum samo jedne obiteljske kuće u Lipovom Polju.

Pročelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Gospiću, Joso Živković, kaže da su na području Kosinja sve službe u punoj pripravnosti, a naselja i zaselke povezuju tri čamca dok je još jedan u pričuvi.

'Dobra je vijest to da je u Lici prestala padati kiša pa se tijekom vikenda očekuje povoljnije stanje na poplavljenom području', ističe Živković.