NAKON NAJAVE RUSKOG EMBARGA

Stabilizirala se cijena pšenice

06.08.2010 u 19:24

Bionic
Reading

Cijene pšenice na svjetskim tržištima u petak su se stabilizirale nakon skoka na najviše razine u dvije godine, izazvanog iznenadnom odlukom Rusije o uvođenju embarga na izvoz žita zbog najvećih suša u više od 100 godina

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je odlučno najavio obustavu izvoza žita i brašna od 15. kolovoza do kraja godine a dan kasnije je iz željezničkog monopola te zemlje priopćeno da se od subote obustavlja utovar žita za izvoz.

Takva je nagla odluka iznenadila savez ruskih proizvođača žita, glavnu industrijsku lobističku grupaciju te zemlje, koja je u petak od vlade zatražila odgodu zabrane do 1. rujna.

Rusiju, trećeg najvećeg svjetskog izvoznika pšenice u 2009., ove su godine pogodile najveće suše u više od 100 godina koje su gotovo devastirale usjeve.

'Cijene su skočile za gotovo 50 posto u mjesec dana, pa ima prostora za stanku dok tržišni sudionici odmjeravaju opravdanost rasta', ističe analitičarka Barclays Capitala Sudakshina Unnikrishnan

Terminske cijene pšenice na burzi u Chicagu stabilizirale su se na 7,99 dolara za bušel, u plusu za 1,69 posto. Zbog ruske najave nakratko su dosegnule najvišu razinu u oko dvije godine od 8,41 dolara za bušel. Cijene su od 9. lipnja ojačale 90 posto.

Povlačenje cijena je, međutim, skromno a temeljno raspoloženje i dalje usmjereno na rast budući da je tržište fokusirano na potencijalni utjecaj ruske obustave izvoza žita, koja bi mogla anulirati već ugovorene isporuke i izazvati rast potražnje za žitom od drugih izvoznika poput Europske unije i SAD-a.

Prvi zamjenik ruskog premijera Igor Šuvalov kazao je kako Rusija namjerava svoje postojeće izvozne obveze ispoštovati tek nakon završene sjetve kada će situacija s usjevima biti jasnija.

No, trgovci strahuju da bi ruski primjer mogli slijediti i Kazahstan i Ukrajina, također zahvaćeni valom vrućine. "Postoje sumnje oko isporuka iz regije Crnog mora. Mnogi će zaključiti da je bolje više platiti za američko žito nego riskirati s crnomorskim", kaže jedan trgovac.

Dva su globalna dobavljača već otkazala dogovorenu isporuku nekih 65.000 tona crnomorskog žita Bangladešu nakon uvođenja ruskog embarga.

'Bude li se veći broj izvoznika počeo pozivati na 'višu silu' to će najvjerojatnije zaplašiti tržišta, a dodatni bi rast cijena mogle izazvati eventualne slične odluke susjednih zemalja poput Ukrajine i Kazahstana', ističe Unnikrishnan

Klauzula o višoj sili nekažnjeno oslobađa tvrtke obveza zbog okolnosti koje su izvan njihove kontrole a često se koristi u odgovoru na prirodne katastrofe.