ZAŠTITA NA RADU

SSSH: Svaki peti radnik u EU redovno je izložen kancerogenima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2016 14:33
  • Objavljeno 10.03.2016 u 14:33
Oralni karcinom

Oralni karcinom

Izvor: tportal.hr / Autor: Profimedia, Duško Jarmaz/Pixsell

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) počeo je provoditi kampanju Europske konfederacije sindikata (ETUC) kojom se želi potaknuti izmjena zakonodavstva EU sa ciljem sprečavanja profesionalnoga raka, čiji će vrhunac biti na svjetski Dan zaštite na radu, 28. travnja, priopćio je u četvrtak SSSH

Godišnje u EU od profesionalnoga raka umre 100.000 ljudi. Iako u Hrvatskoj još uvijek nemamo službene statistike o raku na radu, procjena na temelju međunarodne metodologije govori da kod nas godišnje umire 742 ljudi.

Profesionalni rak najčešći je uzročnik smrti vezan uz rad. Od 8 do 16 posto svih karcinogena u Europi posljedica je izloženosti na radu, skoro svaki peti radnik u EU redovno je izložen kancerogenima, a na približno 50 poznatih tvari uzročnika karcinoma otpada više od 80 posto svih profesionalnih izloženosti karcinogenima.

Rak na radu moguće je spriječiti uvođenjem obvezujućih graničnih vrijednosti izloženosti pri radu. Nažalost, europska Direktiva o zaštiti radnika od rizika zbog izloženosti karcinogenim ili mutagenim tvarima na radu određuje granične vrijednosti izloženosti za samo tri karcinogena. Iako je Direktiva u zadnjih 12 godina bila revidirana, ništa nije promijenjeno kako bi se zaštitili radnici od poznatih uzročnika raka.
 
ETUC i SSSH, kao njezin punopravni član, pozivaju EU da prestane zavlačiti i poduzme akcije kojima će se zaustaviti profesionalni rak. SSSH poziva hrvatskog premijera, ministricu rada i mirovinskoga sustava, te ministra zdravlja da podupru donošenje obvezujućih europskih graničnih vrijednosti izloženosti na radu za 50 karcinogenih tvari, za što je zatražio i podršku hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.   
 
Nizozemska, koja od siječnja do lipnja 2016. predsjeda Vijećem EU, obvezala se da će inzistirati na borbi protiv profesionalnog raka širenjem zaštite radnika od većeg broja karcinogena i u tom cilju izmijeniti i dopuniti Direktivu o karcinogenim tvarima.  
 
ETUC sada poziva nizozemsko predsjedništvo da ispuni svoje obećanje i odredi granične vrijednosti profesionalne izloženosti za 50 učestalih uzročnika profesionalnog raka. Kako bi pomogao Nizozemcima, ETUC je objavio popis 50 karcinogena za koje zahtijeva određivanje graničnih vrijednosti izloženosti, te poziva Europsku komisiju da provede ta ograničenja do kraja 2016. umjesto 2020., kako je predloženo.
 
ETUC-ov popis 50 karcinogena uključuje ispušne plinove iz dizelskih motora, kožnu prašinu, formaldehid, netopljiva keramička vlakna, respiratorni kristalni silicij, kadmij i njegove spojeve, benzo(a)piren, spojeve kroma VI, etilen oksid, trikloroetilen (TRI)...
 
Granične vrijednosti izloženosti uvelike se razlikuju od države do države - granična vrijednost za kristalni silicij šest je puta veća u nekim državama EU od drugih. Studije pokazuju da su države članice EU odredile obvezujuće granične vrijednosti izloženosti od 3 do 82 uzročnika raka, a najmanje 17 država članica ima manje od 50 obvezujućih graničnih vrijednosti, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!