nulta tolerancija

SSSH osudio nasilje nad stranim radnicima i traži brzu reakciju policije i sudova

29.01.2024 u 17:09

Bionic
Reading

Iz Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) najstrože su osudili verbalne nasrtaje i fizičke napade posljednjih dana na strane radnike u Zagrebu te očekuju brzu reakciju istražnih i pravosudnih organa da bi se poslala poruka o nultoj toleranciji društva na takvo nasilje

Svima koji su se takvim napadima osjetili ugroženima i ustrašenima, potrebno je vratiti osjećaj sigurnosti za vrijeme obavljanja rada i u njihovo slobodno vrijeme. Prilika je to i za razgovor o odgovornosti poslodavaca za osiguravanje sigurnih i dostojanstvenih uvjeta rada, a pogotovo multinacionalnih kompanija iz područja dostave za koje strani radnici vrlo često rade u prikrivenom radnom odnosu, priopćeno je u ponedjeljak iz SSSH.

Strani radnici koji u Hrvatsku dolaze iz udaljenih azijskih zemalja posebno su ranjiva skupina u svijetu rada te su napadi na njih motivirani materijalnom koristi posebno kukavički. No, kada se takvi napadi javljaju u kratkom vremenu i u specifičnim okolnostima zamjetne rastuće netrpeljivosti prema drugima i drugačijima na njih zbog treba obratiti posebnu pozornost. Napade motivirane isključivo bojom kože ili etničkom pripadnosti treba posebno strogo kažnjavati, istaknuli su u SSSH.

Iz SSSH su naglasili da svi dijelimo odgovornost za stvaranje tolerantnog, podržavajućeg, nenasilnog i solidarnog društva.

Naravno, istaknuli su, posebnu odgovornost pritom snosi država koja se izuzimanjem iz upravljanja migracijama i izostankom integracijskih politika  - kako prema stranim radnicima tako i prema domicilnom stanovništvu - još uvijek ponaša kao da se promjene na tržištu rada i u našem društvu nje ne tiču.

"Hitno nam trebaju odgovarajući mehanizmi i alati inkluzije i podrške kako bi se strani radnici lakše uklopili u zajednicu", poručili su iz SSSH te pozvali političare i političke stranke da ovim temama u predizbornom razdoblju pristupaju odgovorno, kako je to i potrebno, te da se, umjesto poticanja straha i netrpeljivosti, posvete pravim temama, a to su socijalna pravednost i radnička prava za sve.

SSSH je pozvao sve strane radnike u Hrvatskoj da se organiziraju u sindikat te se, u tom smislu, stavlja na raspolaganje za pomoć, stoji u priopćenju.