POPLAVLJENO PODRUČJE

Srušene sve kuće koje se nisu mogle obnoviti

19.08.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Na poplavljenom području županjske Posavine uklonjene su sve urušene zgrade, priopćeno je danas iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja

Nakon poplave na području županjske Posavine 123 zgrade bile su u potpunosti srušene ili su ostale u ruševnom stanju. Uslijed dugotrajnog djelovanja visoke vode narušena su statička svojstva njihovih konstruktivnih elemenata koji su se u potpunosti ili djelomično urušili.

Stoga je građevinska inspekcija prioritetno pristupila organizaciji uklanjanja urušenih zgrada kako te velike količine građevinskog otpada ne bi postale leglo i klica moguće zaraze. Ukupno je bilo 123 urušene zgrade od toga u Gunji 37, u Rajevom Selu 28, a na području Račinovaca 58, navodi se u priopćenju.


Za potrebe uklanjanja urušenih zgrada određene su dvije lokacije za privremeno odlaganje građevinskog otpada. S područja Rajevog Sela i Gunje građevinski je otpad dopreman na privremenu lokaciju u Gunji. Ukupno je u ta dva naselja uklonjeno 65 urušenih zgrada i prikupljeno 7456 kubnih metara građevinskog otpada koji je usitnjen drobilicom i spreman za reciklažu. Prilikom uklanjanja 58 ruševnih zgrada u naselju Račinovci prikupljeno je 6176 kubnih metara građevinskog otpada privremeno odloženog na lokaciji u Račinovcima gdje će biti usitnjen drobilicom te recikliran.

Paralelno s uklanjanjem urušenih zgrada priprema se uklanjanje zgrada koje su temeljem procjene građevinske štete svrstane u IV kategoriju. To su zgrade koje nisu urušene, ali su njihova oštećenja tolika da se ne isplati sanacija, stoji u priopćenju.

Prema pojmovniku Zakona o gradnji, zgrada je svaka građevina namijenjena boravku ljudi, odnosno smještaju životinja, biljaka i stvari, podsjećaju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.