HLADNI AKT

Srušena prva tužba u američko-ruskom 'zakonodavnom ratu'

26.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Američki Federalni sud danas je obustavio postupak protiv ruske tvrtke Prevezon Holdings kojoj se trebalo suditi prema tzv. Magnitskyjevom zakonu koji je krajem 2012. odobrio Senat uvodeći zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim dužnosnicima za koje Bijela kuća procijeni da krše ljudska prava

Optužnica protiv tvrtke Prevezon Holdings, čiji je vlasnik ruski državljanin Denis Katsiv, podignuta je u rujnu 2013., a tvrtka je optužena za legaliziranje pronevjerenog novca iz ruske državne riznice. Optužnica je podignuta nakon što je William Bowder, osnivač i vlasnik kompanije Hermitage Capital Managment te nekadašnji odvjetnik Sergeja Magnitskog, ruskog računovođe koji je nakon razotkrivanja porezne prijevare u koju su umiješani visoki državni dužnosnici završio u ruskom zatvoru te je u njemu i preminuo 2009., a neki vjeruju da je ubijen kako bi ga se ušutkalo.

Od tada je slučaj postao i političko pitanje, a SAD je do sada uveo sankcije brojnim ruskim dužnosnicima i pojedincima za koje se ističe da su sudjelovali u kršenju prava Magnitskog. Tako je nastao 'dosje Magnitski', u kome su sve navedene osobe optužene za umiješanost u smrt odvjetnika, zbog čega im SAD neće odobriti ulazak u zemlju i zamrznut će im svu imovinu. Za Rusiju je takav postupak neprimjeren odnosno u njemu vidi 'provokaciju' jer istraga o smrti Magnitskog u Ruskoj Federaciji još nije okončana.

Moskva je nakon uvođenja Magnitskijevog zakona uvela protumjeru te je ruska Duma podržala tzv. Jakovljevov zakon koji je pak dobio ime po u SAD-u usvojenom dječaku Dimi Jakovljevu koji je u dobi od 18 mjeseci umro 2008., kada ga je njegov nesavjesni posvojitelj zaključao u automobilu i ostavio dulje vrijeme na suncu, a koji se odnosi na mjere protiv onih koji su umiješani u 'kršenje prava ruskih građana'.

Prema tom zakonu, usvojen je i amandman koji zabranjuje ikakvu umiješanost američkih institucija u usvajanje djece iz Rusije.

Amandmanom je definirana zabrana usvajanja ruske djece putem stranih organizacija, a također ne dozvoljava američkim građanima da budu posrednici onima koji bi htjeli usvojiti dijete iz Rusije.