NAPAD NA ŠEŠUMA

Srpski paravojnici ne idu se osvetiti u Mađarsku

09.02.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Srbijanski ministar Vuk Jeremić tijekom posjeta Budimpešti demantirao je navode kako srpske paravojne postrojbe planiraju doći u Mađarsku osvetiti srpskog rukometaša Žarka Šešuma, koji je teško ozlijeđen u napadu u noći između subote i nedjelje u diskoteci Patriot u mađarskom gradiću Veszprem. Njegov kolega iz rukometnog kluba MKB Veszprem, Rumunj Marian Cozma je ubijen, a hrvatski rukometaš Ivan Pešić ostao je bez bubrega uslijed teške ozljede nožem

Rumunjski portal Prosport.ro izvijestio je o tome kako je otac srpskog reprezentativca, 22-godišnjeg Žarka Šešuma, već regrutirao 300 paravojnika, koji su nekad služili ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, a sad su spremni na osvetnički pohod u Mađarsku. Šešumov otac Stevo je, prema pisanju mađarskog portala Indeks.hu, bio veliki Arkanov prijatelj.

Jeremić je kazao kako nema opasnosti od takvog pohoda te da sigurno nikome neće pasti na pamet nešto slično. Dodao je da u Srbiji nema paravojnih postrojbi.

Srpski portali su objavili kako je Stevo Šešum, vlasnik je najveće zaštitarske tvrtke u Srbiji, dogovorio dolazak svojih djelatnika u Veszprem, ali ne 'zbog osvete, već zbog pronalaska napadača na gazdinog sina'.

Na austrijskoj granici jutros su uhićeni osumnjičeni napadači na rukometaše Raffael Alexander i Gyozo N., dok se za trećim, Sztojkom Ivanom još uvijek traga. Napadači u policiji imaju podeblje dosjee, a u njihovom identificiranju pomogle su nadzorne kamere kluba Patriota u kojem je došlo do sukoba.
Nered je nastao kad su rukometaši pokušali pomoći konobarici koju su zlostavljala dvojica pijanih Rumunja.

Pešić je u napadu uboden nožem u leđa te je hitno operiran. Prema izjavama liječnika, odstranjen mu je bubreg, a njegovo stanje je stabilno, ali i dalje ozbiljno. Cozma je zadobio smrtonosni ubod u srce, a Šešum je zadobio frakturu lubanje. Mađarski doktor Jeno Racz kazao je da im je zbog takvih teških ozljeda sportska karijera dovedena u pitanje. Šef liječničke službe hrvatske rukometne reprezentacije Mladen Miškulin izvijestio je kako je stanje hrvatskog rukometnog reprezentativca Ivana Pešića stabilno i izvan je životne opasnosti. Miškulin je naglasio kako je od operacije prošlo tek dva dana i još uvijek je suviše rano za prognoze, jer su moguće komplikacije, no dodao je kako bi Pešić zbog svojih godina i fizičke spreme mogao nastaviti karijeri i s jednim bubregom.

Dio mađarskih medija za ubojstvo Cozme i napad na Pešića i Šešuma optužio je Rome, zbog čega su radikalne skupine najavile osvetu. 'Borbu protiv kriminala smije provoditi jedno policija. Molim sve za razum i suzdržavanje od osvete', dodao je ministar pravosuđa.

Tragičan događaj izazvao je zgražanje cijele Mađarske, a brojni stanovnici Veszprema cijeloga dana ispred dvorane palili su svijeće i lampaše za ubijenog 27-godišnjeg Cozmu te mole za ozdravljenje Pešića i Šešuma.