LIČKI OSIK I ŠIROKA KULA

Srpski paravojni zapovjednici prijavljeni za ratni zločin u Lici

14.10.2015 u 17:07

Bionic
Reading

Ličko-senjska policija prijavila je trojicu srbijanskih državljana, u dobi od 67, 51 i 49 godina, zbog sumnje da su tijekom Domovinskog rata kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Ličkog Osika i Široke Kule, doznaje se u policiji

U policijskom priopćenju objavljenom u srijedu navodi se da su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni, od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. na području Ličkog Osika i Široke Kule, kao zapovjednici tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, zajednički sudjelovali u donošenju odluka i izdavanju naredbi kojima su pripadnici njihovih postrojbi odvodili i zatvarali civilno stanovništvo u podrumske prostorije društvenog doma u Ličkom Osiku. Nakon zatvaranja u podrumske prostorije zatvorenike su psihički i fizički zlostavljali te su ih 13. listopada 1991. godine usmrtili vatrenim oružjem i njihova tijela bacili u jame na području mjesta Ljubovo, nedaleko Ličkog Osika.

Trećeosumnjičeni kao zapovjednik tzv. Jedinice za posebne namjene, Odjeljenja milicije Teslingrad navodno je propustio spriječiti da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara i ubija, što je bio dužan učiniti prema odredbama ratnih i humanitarnih propisa, kao i pravilima međunarodnog prava, ističu u policiji.

Trojac je osumnjičen i da su od kraja rujna do 13. listopada 1991. kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti ubojstvo zarobljenog pripadnika hrvatske vojske.

'Osumnjičeni su počinili kaznena djela na štetu 18 hrvatskih državljana, od čega 17 civilnih osoba i jednog pripadnika hrvatske vojske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci', navodi se u policijskom priopćenju.