EU ODOBRIO NOVCE

'Sredstva za ruralni razvoj su ogromna, ali...'

27.05.2015 u 12:34

Bionic
Reading

Sudionici tematske sjednice o Implementaciji hrvatskog Programa ruralnog razvoja do 2020., što su je u srijedu zajednički organizirali saborski odbori za poljoprivredu i za lokalnu samoupravu, izrazili su zadovoljstvo što je Europska komisija odobrila taj Program, te čestitali resornom ministru

Program je formalno odobren od utorka, primjenjivat će se idućih godina i omogućit će hrvatskim poljoprivrednicima i drugim korisnicima da povučemo čim više sredstava iz proračuna EU, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Hrvatskoj je, kaže, u idućih sedam godina na raspolaganju 2,4 milijardi eura.

Program je strateški dokument koji je pomno pripreman, usuglašen s potrebama hrvatskih poljoprivrednika, balansiran tako da efekti korištenja sredstava budu najveći, naglašava ministar Jakovina, uvjeren da će iskoristivost sredstava iz EU Fonda za ruralni razvoj biti velika.

Sudionici tematske sjednice drže da Hrvatska, odnosno njene institucije, imaju dovoljno snage i znanja da se Program provede, pa ih pozivaju da se čim prije i kvalitetnije organiziraju za povlačenje 'europskih' sredstava.

Lokalna uprava napravila je puno programa, sada je samo na državnoj administraciji da se pripremi, kazao je HSS-ov zastupnik Branko Hrg.

Imamo li dovoljno timova koji će otići na teren i ljudima objasniti što im se nudi, upitao je zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak (HDSSB).

Suglasan je da su raspoloživa sredstva ogromna, no upozorava kako do njih nije lako doći i da do traži organizaciju cijelog društva.

Tematska sjednica o Implementaciji hrvatskog Programa ruralnog razvoja do 2020., osim saborskih zastupnika, okupila je i predstavnike udruge općina i gradova, zajednice županija, raznih komora itd.