edukativni projekt

Srednjoškolci na online kvizu pokazat će koliko poznaju Hrvatski sabor; najboljima nagrade

23.11.2020 u 09:41

Bionic
Reading

Uz dva postojeća projekta, saborska Služba za građane pripremila je i tri nova edukativna projekta za učenike osnovnih i srednjih škola, planirano je da se održe u prvoj polovini iduće godine

Uz postojeće projekte - simuliranu sjednicu za učenike srednjih škola i online kviz „Koliko poznaješ Hrvatski sabor, Služba je pripremila i online kviz za srednje škole te pisanje eseja, raspravljačkog teksta ili zastupničkog govora za 8. razrede osnovnih te za srednje škole.

Osma simulirana sjednica za učenike srednjih škola održat će se 19. travnja iduće godine u Sabornici, a u slučaju da epidemiološke okolnosti to ne dopuste, održat će se videokonferencijskim putem.

Online kviz znanja "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" za učenike 8. razreda osnovnih škola održat će se 26. ožujka uz informatičku podršku CARNeta. Natjecatelji u tročlanim timovima iz škola sudionica u kvizu sudjeluju svojim AAI@EduHr korisničkim računom. U 30 minuta odgovaraju na 30 pitanja o djelovanju Sabora do 20., stoljeća, u 20. stoljeću do 1990. godine te od konstituiranja višestranačkog Hrvatskog sabora do danas. Pitanja proizlaze iz kurikuluma za predmet Povijesti od 6. do 8. razreda.

Hrvatski sabor u ovoj školskoj godini prvi put organizira online kviz znanja i za učenike srednjih škola koji će se održati 12. ožujka 2021. Sudionici će odgovarati na 30 pitanja koja proizlaze iz kurikuluma za predmet Politika i gospodarstvo u povezanosti s kurikulumima pravne grupe predmeta te drugih srodnih predmeta iz društveno-humanističkog područja.

U povodu obilježavanja 30. obljetnice proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, Sabor u ovoj školskoj godini raspisuje natječaj za najbolji esej, raspravljački tekst ili zastupnički govor o temi "Trideset godina hrvatske državnosti" za učenike 8. razreda te natječaj za najbolji esej ili zastupnički govor o istoj temi za učenike srednjih škola.

Cilj natječaja je poticanje povijesne i političke pismenosti učenika te poticanje na razvijanje povijesnog i političkog mišljenja, kritičkog promišljanja, upoznavanja demokratskih procedura, njegovanje demokratskih načela i vrednota te domoljublja.

Detaljne upute o sudjelovanju te edukativni sadržaji za pripremu sudjelovanja u natjecanjima objavljeni su na internetskim stranicama Hrvatskoga sabora, https://www.sabor.hr/hr/o-saboru/ustrojstvo-sabora/sluzba-za-gradane/edukativni-centar.

Prijave za sve projekte, osim za simuliranu sjednicu, primaju se od 11. siječnja do 22. veljače 2021. na adresu kviz.gradjani@sabor.hr, odnosno na esej.gradjani@sabor.hr.

Najuspješnijim sudionicima bit će dodijeljene nagrade i pohvalnice, a uručit će ih predsjednik Sabora Gordan Jandroković na prigodnoj svečanosti.