UHIĆEN MILENKO TRIFUNOVIĆ

Srebrenički zločinac u garaži skrivao top

26.03.2014 u 12:23

Bionic
Reading

Bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Milenko Trifunović, koji je ranije osuđen na 33 godine zatvora zbog sudjelovanja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine i potom privremeno pušten s izdržavanja te kazne, ponovno je uhićen u srijedu, a policija je tom prilikom u njegovoj garaži pronašla skriveni top

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako je Trifunović (50) uhićen u jutarnjim satima na području mjesta Skelani u istočnoj Bosni.

Tijekom uhićenja i pretrage objekata koje je koristio pronađen je i zaplijenjen protuzrakoplovni top te veća količina oružja i streljiva čije je posjedovanje strogo zabranjeno zakonima BiH.

Trifunović je uhićen zbog neovlaštenog posjedovanja vojne opreme i oružja.

Iako pravomoćno osuđen zbog genocida u Srebrenici odnosno zbog sudjelovanja u pogubljenju Bošnjaka zatočenih u zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravice, Trifunović se našao na slobodi zajedno s desetak drugih osuđenika za teške ratne zločine nakon što je Ustavni sud BiH prošle godine donio pravorijek kojim je utvrdio da im je bilo uskraćeno pravo na pravično suđenje jer je u njihovu slučajevu primijenjen Kazneni zakon BiH iz 2003. godine.

Ustavni je sud ocijenio kako je u svim tim slučajevima trebalo primijeniti Kazneni zakon bivše SFRJ iz 1976. godine jer je on bio na snazi u vrijeme kada su zločini počinjeni, a predviđa i blaže kazne za slučajeve ratnih zločina te za genocid.

Ustavni sud BiH zapravo je primijenio presudu Europskog suda za ljudska prava kojemu su se zbog presuda izrečenih na temelju Kaznenog zakona BiH žalili bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Goran Damjanović i bivši pripadnik Armije BiH Abduladhim Maktouf.

Svi osuđenici kojima je po ovoj osnovi prekinuto izdržavanje zatvorskih kazni sada čekaju nova suđenja na kojima se treba odrediti nova dužina kazni sukladna kaznom zakonu iz bivše zajedničke države.