NEDODIRLJIVI

Srdačan susret Josipovića i Kalmete u Zadru

09.11.2013 u 11:56

  • +4

Josipović i Kalmeta u Zadru

Izvor: tportal.hr / Autor: L.A.

Bionic
Reading

Do prije nekoliko dana gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu fotoreporteri i novinari pratili su u stopu. U rano jutro čekali bi ga ispred njegove zgrade u zadarskom predjeli Arbanasi i pratili do radnog mjesta u Gradskoj upravi. Nagađalo se kako bi razmotavanje klupka u aferama Remorker i HAC moglo rezultirati njegovi privođenjem

Jutros su novinari u stopu pratili predsjednika Ivu Josipovića koji je u Zadar došao poslušati izvještaj UNDP-a o ruralnom razvoju, posjetiti Seljačku tržnicu i nekoliko uspješnih razvojnih inicijativa u ruralnim područjima Zadarske županije. Kalmeta je bio jedan od njegovih domaćina. Nakon obilaska tržnice ispred zadarskog trgovačkog centra Supernova domaćini su dragog gosta pozvali na piće. Tako su se Kalmeta i Josipović našli za istim stolom u srdačnom razgovoru.

Ovaj je prizor privukao pozornost mnogih građana koji su na različite načini komentirali njihov susret. Jedni su u tome prepoznali pucanje obruča koji se danima stezao oko Kalmeta, dok drugi vjeruju kako je u pitanju zatišje pred buru.

'Budućnost Ine mogla bi biti jako dobra'

Predsjednik Josipović za današnjeg je posjeta Zadru prokomentirao najavu MOL-a da namjerava prodati svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA.

'INA je za Hrvatsku prevažna kompanija. Očito postoje razmimoilaženja između Vlade RH koja za nas vodi taj posao i ostvaruje dioničarska prva i MOL-a. Moram reći da je Vlada na dobrom putu. Naime, mora se uspostaviti zakonit način poslovanja koji je na korist kompaniji, ali naravno i dioničarima i Republici Hrvatskoj jer je INA naša strateška kompanija. Namjera da se prodaju ili ne prodaju dionice, da se postupi ovako ili onako su modaliteti. Siguran sam da će Vlada naći najbolje načine da zaštiti interese Ine', kazao je Josipović koji je s optimizmom gleda na budućnost INA-e.

'Budućnost bi mogla biti jako dobra. To je kompanija koja ima perspektivu, koja ima kvalitetu i iskustvo, a vlasnička struktura mora biti takva da se osigura nacionalni interes'. Nije želio spekulirati o mogućim kupcima.

'Ima različitih ideja tko bi mogao biti kupac. Ja ne bi u to ulazio, o tome brine Vlada. INA se mora staviti čvrsto na noge, moraju se jasno postaviti pravila i ono što je najvažnije INA mora imati organizaciju i djelovanje sukladno hrvatskim zakonima', zaključio je Josipović.