tisuće na ulicama

Srbiju danas očekuju masovni ekološki prosvjedi i blokade prometnica

04.12.2021 u 07:56

Bionic
Reading

U Beogradu i u još najmanje 52 grada diljem Srbije za subotu u 14 sati zakazani su prosvjedi uz blokade prometnica kojima pokret Ekološki ustanak pokušava spriječiti projekt eksploatiranja litija korporacije "Rio Tinto" u zapadnoj Srbiji.

Skupovi potpore prosvjednicima u Srbiji najavljeni su i u New Yorku ispred sjedišta UN-a, te u Berlinu, pored Brandenburških vrata, a moguće i ispred sjedišta "Rio Tinta" u Londonu, najavili su organizatori.

Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija koji žele spriječiti usvajanje zakona o eksproprijaciji i referendumu o promjeni Ustava, kao preduvjet početku projekta rudarenja litija, a vladajuće stranke optužuju ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Iz Vučićeva ureda u petak navečer je najavljeno da će on danas posjetiti Gornje Nedeljice, na području Jadra u okolici Loznice, gdje mještani 12 sela tog kraja strijepe zbog istraživanja kompanije "Rio Tinto" i najavljenog rudarenja litija.

Udruga Ne damo Jadar, čiji aktivisti se bore protiv projekta "Rio Tinta" ukazujući na pogubne posljedice eksploatacije i kemijske prerade rude litija na okoliš, poručili su kako ni na koji način ne sudjeluju u organiziranju Vučićeva dolaska, ocijenivši ga kao "manipuliranja i pritisak". Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu jer naša popustljivost i smirenost ne govori o našoj slabosti već o našoj volji da gradimo demokraciju, poručio je ranije ovog tjedna Vučić komentirajući napetosti na prosvjedima zbog blokada prometnica, a od organizatora prosvjeda zatražio da kažu koliko će "to maltretiranje trajati", naglasivši kako mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

On je poručio da je litij ekonomski "važan za Srbiju" i naglasio da će "prvi biti protiv projekta" ako ne bude zadovoljan studijom o izvodljivosti eksploatacije litija.

Prosvjede i blokade prometnica prošlog vikenda obilježile su napetosti i sukobi, a najoštriji je dokumentiran snimkama na društvenim mrežama kada je na prosvjednike bagerom krenuo čovjek za kojeg dio oporbe i aktivisti tvrde da je pristaša vladajućih naprednjaka srbijanskog predsjednika Vučića.

Potom je na aktiviste i građane nasrnula skupina mladića s kapuljačama na glavi te letvama i čekićima u rukama.

Premijerka Ana Brnabić ocijenila je potom na Twitteru da ti prosvjedi nisu demokracija već fašizam, te da je "zamjena teza" nazivati nasiljem reakcije građana koji su se pobunili protiv prosvjednika, jer su, po njezinim tvrdnjama, upravo prosvjednici svojim akcijama "svima zabranili kretanje".

Prosvjede je "fašizmom" nazvao i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, te najavio da će policija ubuduće "primijeniti nasilje", ali je ubrzo promijenio retoriku uz poruku da će intervenirati ukoliko budu ugroženi životi, imovina i institucije, a MUP je uveo poseban broj telefona na koji građani mogu prijaviti blokade prometnica i nasilje tijekom prosvjeda.

U petak se oglasila i dosad nepoznata ženska skupina "Lila revolucija" i najavila da će ljubičastom bojom obilježavati prosvjednike i njihove automobile koji budu sudjelovali u blokadama prometnica, a nagoviještena je i mogućnost organiziranja protuprosvjeda.