KAPETAN DRAGAN:

‘Srbijo, pomozi mi barem kao što si pomogla Purdi’

14.05.2011 u 10:12

Bionic
Reading

Ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, koji je u australskom zatvoru, čeka, vrlo izvjesno, izručenje Hrvatskoj gdje će mu suditi za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civila

‘Srbijo, pomozi mi! Ležim nevin u zatvoru, iako mi nije ni suđeno ni presuđeno! Čamim u samici koja nema ni prozor! Ne dobivam svjež zrak niti viđam sunce! Ni knjige za čitanje mi ne daju, a ograničen mi je i susret s drugim zatvorenicima. Imam pravo na telefonski razgovor od pet minuta koji zatvorska uprava prisluškuje. Tražim da se država založi za mene bar onoliko koliko se založila za Tihomira Purdu!’ apel je Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, koji objavljuju Večernje novosti.

Vasiljković u australskom zatvoru čeka, vrlo izvjesno, izručenje Hrvatskoj gdje će mu suditi za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civila. Kapetan Dragan, podsjećaju Novosti, uhićen je u Australiji 2005. prema tjeralici Hrvatske zbog ratnih zločina, a zbog procjene da je ekstremno rizična osoba, Vasiljković je smješten u samicu i može primati posjete dva puta mjesečno.

Najčešće ga posećuju supruga Nada Lukić i brat po majci Kića Makuljević.
‘Živim u mjestu udaljenom devet sati vožnje od Sydneyja, a moj djever u Perthu. Nismo uvjek u stanju posjećivati Dragana. Sudske vlasti dozvoljavaju da ga vide još samo dvojica srpskih prijatelja i nitko više. Vladiki Irineju i svećenicima SPC u Australiji nije dozovoljen posjet ni ispovjed’, priča za Novosti Nada Lukić, koja se upravo vratila iz posjeta suprugu Draganu u zatvoru Silverwother. Kaže da Kapetan Dragan nije bio odjeven u narančasti kombinezon koji se kopča na leđima i nije bio vezan, ali je ’potpuno blijed, mršav i već je počeo klonuti duhom’. Prijatelji koji ga posjećuju kažu da je ‘naglo ostario’.

‘Nakon odluke Federalnog suda Australije kako nema smetnji da moj brat Dragan bude izručen Hrvatskoj, žalili smo se i čekamo rješenje Vrhovnog suda, a potom i odluku ministra pravosuđa Brandona O'Connora. U međuvremenu smo podnijeli zahtjev da se Dragan premjesti u humaniji zatvor, ali nam Ministarstvo pravosuđa Australije nije ništa odgovorilo’, kaže brat Kićo Makuljević.