ZAŠTITA RATNOG ZLOČINCA

Srbijanski vrh do 2002. znao da se Mladić krije u Beogradu

10.06.2009 u 07:34

Bionic
Reading

Bivši šef osiguranja haškog bjegunca Ratka Mladića, Branislav Puhalo u utorak je, svjedočeći na suđenju optuženima za skrivanje Mladića, pred okružnim sudom u Beogradu rekao da je državni vrh do kraja ožujka 2002. bio obaviješten da je Mladić u Beogradu te da nitko nije imao naređenje štititi ga od države, već 'od kriminalaca i lovaca na njegovu glavu'

Kako s javili beogradski elektronički mediji Puhalo je kazao da je oko 50 ljudi zaduženih za osiguranje Mladića bilo smješteno u vojarni u beogradskom Topčideru, te da je država, da je htjela, tada lako mogla uhititi Mladića.

Puhalo je dodao kako se Mladić 2001. slobodno kretao po Beogradu, navevši da je Mladić došao u Srbiju 1997., te da je ukazom tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, temeljem naredbe tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Momčila Perišića, osnovan 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije, sa zaduženjem da čuva Mladića smještenog u beogradskom naselju Banovo Brdo.

Svjedok je naveo da je Mladića poslednji put vidio 2001. u Stragarima i da je 1. travnja 2002. prešao u službu u vojsci u Požarevcu, te da je kasnije dobio otkaz.

Kako su prenijeli mediji, na današnje suđenje nije došao bivši načelnik srbijanske vojne sigurnosti Aco Tomić, a optuženi Ratko Vučetić rekao je da je Tomić teško bolestan i da ga je posjetio u Vojno-medicinskoj akademiji, gdje je smješten prije mjesec dana.

Ratka Mladića Haški sud je optužio za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, a suđenje grupi od deset optuženih za pomaganje u njegovu skrivanju počelo je početkom travnja nakon prekida koji je trajao više od godinu i pol, jer se drugi općinski sud u Beogradu dva puta oglašavao nenadležnim za vođenje tog postupka.

Optuženi su bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, te Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.